starnieuws

Enorme potentie pluimveesector onbenut

21 Mar 2018, 20:34

De trainees tijdens een praktijkbezoek aan de legkippenkwekerij van Stichting Hebron. (Foto: NII)
Lokale kippenkwekers voorzien op jaarbasis 40% van de Surinaamse markt. De overige 60%, gelijk aan 20 miljoen kilogram kip, wordt geïmporteerd. Een half miljoen geïmporteerde kip wordt doorgevoerd naar Venezuela en Aruba. Ofschoon de pluimveesector in Suriname een enorme potentie heeft, wordt deze onbenut gelaten, zegt onderdirecteur Veeteelt Virginia Popken-Telting.

Uit een onderzoek dat het onderdirectoraat Veeteelt heeft verricht, blijkt dat ruim 50% van de hokken leeg staan. De functionaris sprak tijdens de afronding van een pluimveetraining die is verzorgd aan 23 ex-militairen en 8 militairen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft de bijscholing samen gedaan met de Stichting Re-integratie ex-militairen van het ministerie van Defensie. Het departement heeft al in verschillende districten diverse landbouwtrainingen gegeven aan deze twee groepen, meldt het ministerie via het Nationaal Informatie Instituut.

Popken-Telting zegt dat met het oog op voedselzekerheid en het voorzien van betaalbare eiwitvoorziening, het onderdirectoraat ervoor waakt dat er dierziektes binnenkomen die de economie sterk kunnen beïnvloeden. Tijdens de bijscholing die van 12 tot en met 16 maart heeft geduurd, is voor het praktische een bezoek gebracht aan de legkippenkwekerij van Stichting Hebron te Highway.

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April