starnieuws

ABS: Prijzen goederen blijven stijgen

21 Mar 2018, 12:19

(Bron: ABS)
Consumenten hebben in februari meer betaald voor goederen dan in de maand ervoor. De consumentenprijzen zijn in februari vergeleken met januari dit jaar gemiddeld 1% duurder geworden. Op jaarbasis, dus van februari 2017 tot februari 2018, zijn de consumentengoederen met gemiddeld 9,6% gestegen, volgens de laatste statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

De maandinflatie in januari – ten opzichte van de prijzen in december 2017 – was nog 0,5%. De jaarinflatie van januari 2017 tot januari dit jaar was 8,9%. In het consumentenprijsindex (CPI)-pakket waarover de gemiddelde verandering in prijs wordt bepaald zitten 316 items. De prijsopnames worden in zeven districten gedaan bij in totaal zo’n 630 meetpunten. In Sipaliwini, Marowijne en Brokopondo worden geen metingen gedaan.

De ABS wijst erop dat de CPI vaak “index voor de kosten van levensonderhoud (COL) wordt genoemd. “Dat is niet geheel juist, aangezien in een COL subsituties onder meer door veranderingen in relatieve prijzen en in smaak wel worden meegenomen.” In de CPI is dat niet het geval.

Advertentie