starnieuws

14,4 km lange dijk van Coronie feestelijk opgeleverd

18 Feb 2018, 18:41

De dijk van Coronie is zondag opgeleverd. De 14,4 kilometer lange dijk beschermt het district tegen het oprukkende zeewater. (Beeld: Leroy Troon)

Na veel discussie over de vraag of er een dijk moet komen of de mangrove geplant moet worden, is de bouw in 2008 begonnen.

De dijk heeft ruim 55 miljoen euro gekost. 26 miljoen is afkomstig uit het Ontwikkelingsverdrag met Nederland.

MNO Vervat heeft de dijk gebouwd, terwijl ingenieursbureau Sunecon belast was met de directievoering.


Het heeft tien jaar geduurd, maar de dijk van Coronie staat er. De 14,4 kilometer lange zeedijk van Coronie is zondagnamiddag opgeleverd. Hoewel op de plaquette staat dat president Desi Bouterse de ceremoniële handeling gepleegd heeft, is deze verricht door vicepresident Ashwin Adhin. Op het laatste moment wordt het voor het publiek, na lang wachten, duidelijk dat de president niet aanwezig zal zijn. Dat heeft de pret niet gedrukt. Coronie is blij met de oplevering van de dijk.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft uitgerekend dat de dijk met de schutsluis die nog afgebouwd moet worden, ruim 55 miljoen euro heeft gekost. Met de bouw is in 2008 begonnen, waarbij uit het ontwikkelingsverdrag met Nederland tijdens de regering-Venetiaan 26 miljoen is bijgedragen. Hoefdraad merkt op dat het moeilijk is geweest, maar er is gezorgd voor dat de financiering kon worden opgebracht om de dijk af te bouwen. Er is een herschikking van de betaling gekomen met aannemer MNO Vervat. Met een onderbreking van ongeveer een jaar is de dijk uiteindelijk afgebouwd.

Minister Jerry Miranda van Openbare Werken deelt mee dat de schutsluis, waar de vissers om gevraagd hebben, over ongeveer drie maanden zal worden opgeleverd. Voor de bouw is 1,3 miljoen euro beschikbaar gesteld door minister Hoefdraad. Hij merkt op dat er geluisterd is naar de wensen van de Coronianen. Miranda bedankt aannemer MNO Vervat en directievoerder Sunecon voor het enorme werk dat verzet is en voor het begrip dat over en weer is getoond.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April