starnieuws

Brazilië verklaart 'noodsituatie' aan Venezolaanse grens

18 Feb 2018, 13:07

Veel Venezolanen die hun land zijn ontvlucht leven op straat of in slechte omstandigheden in het naburige Brazilië. (Foto: Reuters)
Brazilië zal in de noordelijke deelstaat Roraima een "staat van sociale noodtoestand" afkondigen en zijn legermanschappen aan de grens verdubbelen. De aankondiging is een reactie op een instroom van Venezolanen die een economische en politieke crisis in hun land ontvluchten.

In de afgelopen maanden zijn 40.000 Venezolanen de Braziliaanse noordgrens overgestoken. De instroom legt een druk op de infrastructuur en heeft veiligheidsproblemen veroorzaakt.

De afkondiging van de noodsituatie maakt de weg vrij voor financiering van infrastructuur en een humanitaire reactie in het noorden van het Amazonegebied nadat Venezolanen de laatste maanden massaal naar Boa Vista, de hoofdstad van Roraima, zijn gevlucht.

Het leger zal zijn manschappen in het gebied verhogen tot 200. Het zal meer controleposten opzetten en een veldhospitaal vestigen voor migranten. De toestroom van migranten heeft Boa Vista, een stad met bijna 400.000 inwoners, overweldigd. Veel Venezolanen leven op straat.

Er zijn groeiende zorgen bij de lokale bevolking over misdaad en de vrees dat Venezolanen banen wegnemen van Brazilianen. Vorige week zijn twee huizen waar Venezolanen woonden in brand gestoken. Vijf mensen raakten daarbij gewond.
De Braziliaanse president Michel Temer heeft Roraima bezocht om de crisissituatie te beoordelen en beloofde een reactie van de regering. De president stelde voor dat sommige migranten naar andere deelstaten zouden worden overgebracht, maar stond erop dat Brazilië zich niet zou keren tegen de mensen die de ellende ontvluchten.

Economische ineenstorting en hyperinflatie hebben het olierijke Venezuela verwoest en veel mensen in bittere armoede gebracht. Het gros van basisgoederen en -diensten ontbreekt. Meer dan 550.000 Venezolanen zijn ook naar het naburige Colombia gevlucht.

Advertentie