starnieuws

28 advocaat-stagiaires volgen opleiding Advocatuur

20 Jan 2018, 00:45

Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten. (Foto: Raoul Lith)
Bij de introductie van de tweede beroepsopleiding Advocatuur is vrijdag een symposium gehouden, waarbij de rode draad de handhaving van normen en waarden is binnen de advocatuur. 28 advocaat-stagiaires volgen de opleiding. "Wij heten jullie bijzonder welkom bij deze opleiding en zeggen jullie alle steun toe waar nodig," zegt Harish Monorath, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten.

Monorath geeft aan dat de stagiaires een wereld toetreden waarbij zij gevormd zullen worden tot advocaat. "Een advocaat behoort tot dat deel van de samenleving dat stringente regels kent en naleeft". Hij hield de aanwezigen de kernwaarden van het beroep voor: integriteit, partijdigheid, onafhankelijkheid, deskundigheid, vertrouwelijkheid en publieke verantwoordelijkheid (voor een goede rechtsbedeling).

"Een advocaat is trots op zijn beroep. Het is een mooi en waardig beroep. Het is tevens een beroep met traditie, een 'officium nobile' zei de deken. Volgens hem draagt een goede uitoefening van het beroep tot de instandhouding van de rechtsstaat. Van de stagiaires wordt verwacht dat ze zich tijdens de opleiding reeds houden aan de kernwaarden van het beroep. Een advocaat moet altijd fatsoenlijk en correct gedrag tentoonstellen, zegt Monorath. Hij geeft aan dat het advocaten Tuchtcollege wordt ingezet wanneer een advocaat de regels overtreedt. Dit college beoordeelt dan of er overtredingen zijn en verbindt daaraan consequenties.

Bij de opening van het college vertelde Monorath ook hoe de opleiding anders is dan de vorige. Er is een stageplan vastgesteld en een onderwijscommissie die onder andere vrijstellingen, dispensaties beoordeelt, maar ook de opleiding toets aan de internationale standaarden. Ook wordt binnenkort een college van toezicht geïnstalleerd dat toezicht houdt op de stage en de beroepsopleiding.

De opleiding kost SRD 40.000 per student en is in tien modules verspreid over twee jaren. Het eerste college waarmee van start is gegaan ging om 'normhandhaving en normstelling binnen de advocatuur', waarin ingegaan werd hoe een goede advocaat zich moet gedragen. Er zijn overwegend goede advocaten, maar ook een paar foute, voegde Monorath aan toe. Er zijn eigenlijke en oneigenlijke klachten. De eigenlijke klachten belanden bij het Tuchtcollege terwijl de oneigenlijke klachten bij de deken komen, omdat die opgelost kunnen worden. Soms wil een cliënt een verontschuldiging van een advocaat of omdat partijen ontevreden zijn.

Monorath geeft aan dat er veel klachten zijn omdat er een opstapeling van 26 jaar is. Het gaat onder andere om klachten dat advocaten die een geldbedrag hebben achtergehouden van een cliënt, of omdat een cliënt alles heeft verloren omdat de raadsman een zaak is vergeten op de zitting.

Raoul Lith

Advertentie