starnieuws

Paus begonnen aan laatste etappe Zuid-Amerikaanse reis

19 Jan 2018, 06:26

Inheemsen hebben via de Bisschoppen van de Amazone regio aandacht gevraagd voor hun taal, cultuur en zelfbeschikkingsrecht.

Bisschop Karel Choennie met inheemsen in Peru.

Op een conferentie van inheemsen zullen de inwoners van Peru hun wensen en grieven bekendmaken aan de paus.
Paus Franciscus is gisteren, donderdag 18 januari, aangekomen in Peru. Het is de laatste etappe van zijn Zuid-Amerikaanse reis, waar hij inheemse mensen zal ontmoeten en uit de eerste hand zal horen hoe de goudkoorts van het land grote delen van hun Amazonegebied vernietigt. Bisschop Karel Choennie is ook in Peru voor een ontmoeting met de kerkelijke wereldleider.

Eerder heeft de paus de benarde positie van kwetsbare immigranten benadrukt. Hij verdedigde krachtig een bisschop die ervan beschuldigd werd seksueel misbruik te verdoezelen aan het einde van een bezoek aan Chili dat overschaduwd werd door controverses.

In het noordelijke grensgebied van Iquique - waarvan hij zei dat het "het land van dromen" was voor zovelen - heeft de paus zich gericht op mensenhandelaren en anderen die misbruik willen maken van hulpeloze immigranten.

"Laten we oplettend zijn voor diegenen die profiteren van de onregelmatige status van veel immigranten die de taal niet kennen of die hun papieren niet in orde hebben,” vertelde paus Franciscus een kleurrijke gemeente van ongeveer 50.000 mensen tijdens een openluchtmis op het uitgestrekte Lobito-strand van Iquique.

De kerkelijke wereldleider is bij aankomst in de Peruaanse hoofdstad begroet door president Pedro Pablo Kuczynski en zijn Amerikaanse vrouw Nancy Lange. De tweede en laatste etappe van zijn wekenlange Zuid-Amerikaanse reis omvat tussenstops in Puerto Maldonado - waar hij zal worden verwelkomd door zo'n 3.500 inheemse mensen, uit Peru en de naburige Brazilië en Bolivia - evenals Trujillo en Lima.

De 81-jarige paus heeft elke keer weer te maken gehad met gevoelige kwesties sinds hij zijn bezoek op maandag 15 januari begon met een verontschuldiging aan slachtoffers van priesterlijk seksueel misbruik, biddend met overlevenden van de wrede dictatuur van Augusto Pinochet en oproepen tot bescherming van de rechten van de vervolgde inheemse gemeenschappen van Chili.

Controversiële bisschop
De kwestie van het seksueel misbruik achtervolgde hem bijna naar het altaar terwijl hij zich voorbereidde om de mis te vieren op donderdag. Hij praatte met journalisten toen hij uit zijn Popemobile stapte. Hij werd serieus toen hij zijn steun uitsprak voor een controversiële bisschop, Juan Barros, die hij in 2015 benoemde. Barros wordt beschuldigd van het verdoezelen van het misbruik van jongens door een andere priester. "De dag waarop ze mij bewijs leveren tegen bisschop Barros, zal ik spreken," zei de paus in antwoord op de vraag van een journalist over de 61-jarige. "Er is geen enkel bewijs tegen hem, alles is laster. Is dit duidelijk?" zei de paus voordat hij wegliep om zich voor te bereiden op de mis.

Barros was aanwezig bij de ceremonie, samen met honderden andere bisschoppen en geestelijken. Zijn aanwezigheid bij de vorige openluchtmissen van de paus en tijdens een ontmoeting met de geestelijken in Santiago waren opvallend.

Vooruitlopend op het bezoek van de paus zei de in de Verenigde Staten gevestigde NGO Bishop Accountability dat bijna 80 leden van de rooms-katholieke kerk sinds 2000 zijn beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen in Chili. Lokale katholieke groepen in het zuidelijk bisdom van Osorno eisen dat Franciscus hem verwijdert vanwege zijn banden met een van de meest opvallende misbruikers, de in ongenade gevallen pedofiele priester Fernando Karadima.

Een Mexicaanse ex-priester die activist werd, Alberto Athie, zei dat slachtoffers die Barros van verdoezeling beschuldigen, hun getuigenis wilden geven aan het Vaticaan, maar nooit zijn opgeroepen. "Het is niet genoeg voor de paus om vergeving te vragen in Chili, als hij niet naar de slachtoffers gaat luisteren," zei Athie, een activist bij het netwerk voor de rechten van slachtoffers van seksueel misbruik. Tijdens zijn reis heeft de paus een privéontmoeting gehad met een kleine groep mensen die seksueel is misbruikt door priesters, nadat hij publiekelijk om vergeving had gevraagd.

Advertentie