starnieuws

Fernald: Minister Pengel is geen superman

18 Jan 2018, 18:42

Ivan Fernald
Het is onbegrijpelijk dat minister Patrick Pengel, die een reddingsplan voor de volksgezondheid moet ontwerpen, ook nog belast wordt met het loodzware ministerie van Onderwijs. De problemen in het onderwijs zijn niet mals. Hoe kan minister Pengel zijn aandacht verdelen over beide ministeries en naar tevredenheid prestaties leveren? Het ministerie van Onderwijs moet een volwaardige minister krijgen waardoor minister Pengel zijn krachten volledig kan inzetten voor de gezondheidszorg.

Wanbetaling van de overheid heeft kwaad bloed gezet bij de medische specialisten. Indien het Staatsziekenfonds (SZF) de diensten van medische specialisten niet vergoedt, dreigt de VMS (Vereniging van Medici in Suriname) de samenwerking met SZF per 1 februari op te zeggen. Specialistische hulp zal slechts in acute gevallen worden verleend.

Donkere wolken trekken zich samen boven de gezondheidszorg. In feite is de medische zorg in de huidige constructie onbetaalbaar geworden. De continuïteit van de zorg is in geding. Populisme eist zijn tol en de burgers zullen het gelag betalen. Het is toch absurd dat de financiële gevolgen (op langer termijn) van de WET Basiszorg niet zijn overzien. Dat is onbehoorlijk bestuur. Hoe kun je in beginsel iedereen in de leeftijdsklasse van 0 – 16 jaar en 60-plussers vrijstellen van het betalen van premie? Dat gaat de financiële draagkracht van de Staat te boven.

Er dreigt een situatie te ontstaan waarbij kwalitatief hoogwaardige basisgezondheidszorg niet meer gegarandeerd kan worden. De ziekenhuizen kunnen de lonen en salarissen maar amper betalen. Elke maand is het weer passen en meten. De ziekenhuizen hebben een schuld bij leveranciers en bankinstellingen die dicht bij de SRD 200 miljoen aanloopt. Aan de andere kant hebben de ziekenhuizen een vordering op de Staat van circa 100 miljoen, een bedrag dat de regering niet kan ophoesten. Wij stevenen dus af op een debacle: een sociaal maatschappelijke ontwrichting. Verstandig leiderschap is geboden.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April