starnieuws

Afgang onderwijs vrij duidelijk in opmars!

13 Dec 2017, 18:42
In mijn artikel ‘Waarheen met de ‘oorlog’ binnen ons onderwijs van 28 september 2017 op Starnieuws heb ik erop gewezen dat als de huidige onderwijsminister zijn gedrag niet verandert, ik niets goed voorspeld voor dit schooljaar. Ik zei nog dat ik hoop dat mijn voorspelling niet bewaarheid wordt, maar helaas. A godo broko, sirie panya! Toen hij zich eerder kwalificeerde als Rambo, had ik gehoopt dat het een ongelukkige uitspraak was, maar helaas. Na zijn uithaal naar dr. Henri Orie, waren er bepaalde DNA-leden die zeiden dat hij nergens gaat, terwijl ik al zag dat hij niet geschikt is als minister. Ik kijk nu uit naar de reactie van deze DNA-leden. In het Surinaams zeggen wij ding e bit ding finga, ding no e sjie brudu!


Politici moeten rationeel reageren en niet emotioneel. Het emotioneel is altijd terug te voeren naar het verdedigen van partijpolitieke en/of vriendjespolitieke besluiten en/of belangen. Rationeel is altijd in algemeen belang en die kan je helder en duidelijk uitleggen. Emotioneel is altijd omgevings- & toekomstduisterend, terwijl rationeel omgevings- & toekomsthelderend is. Bij emotioneel kijk je alleen naar het positieve, terwijl bij rationeel je kijkt naar de balans tussen het positieve en het negatieve. Emotioneel ingestelde politici en deskundigen zijn ongewenst in het machtscentrum, omdat zij het verschil tussen goed en kwaad niet kunnen zien en onderscheiden. Hun stemmen moeten gelden en dat is het. In ons land hebben wij rationeel denkend politici en deskundigen in het machtscentrum nodig, vooral in deze periode van economische problemen. Zulke deskundigen zullen altijd weloverwogen en goed gebalanceerde besluiten nemen in belang van land en volk.

Er zijn drie belangrijke K’s die in balans moeten zijn, wil een deskundige als minister een goede job doen, KENNIS, KUNDE en KARAKTER (wel een maatschappelijk acceptabele karakter). Robert Peneux is een deskundige met kennis en kunde, maar zijn karakter staat zijn functioneren als minister in de weg. Hierdoor is het heel moeilijk voor hem om uit te groeien tot een maatschappelijk acceptabele persoonlijkheid binnen het onderwijsveld. Een karakter is een onderdeel van je persoonlijkheid. Een karakter is erfelijk bepaald. Je persoonlijkheid kan nog verder uitgroeien wanneer je als mens je karakter steeds bijschaaft. Karakter is aangeboren en persoonlijkheid wordt gemaakt. Je karakter wordt met je mee geboren, het zit ook in je DNA. Je persoonlijkheid is hoe je met je karakter eigenschappen omgaat. En dat is beïnvloedbaar door verschillende omgevingsfactoren. Wanneer wij als mens bewust zijn van de negatieve invloeden van ons karakter op onze medemens, dan is het tijd om te veranderen. Wij moeten wel bewust zijn dat wij moeten veranderen, anders komen wij in ernstige problemen. En hoe je het draait of keer, Robert Peneux heeft zich in een moeilijke situatie gemanoeuvreerd. De wereldberoemde geleerde Albert Einstein heeft ons altijd geleerd dat wij problemen niet kunnen oplossen op dezelfde wijze waarop wij ze hebben gecreëerd, anders zullen de problemen alsmaar groter worden. Hierdoor zit Robert Peneux duidelijk op hete kolen.

De OW&C minister had het nooit zover moeten laten komen dat een belangrijk deel van het onderwijsveld het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Ook moest hij letten op wat hij zegt op persconferenties. Misschien is hij vergeten dat respectievelijk het opzeggen van vertrouwen en het natraject van een gehouden persconferentie ertoe hebben geleid dat twee van zijn ex-collegae hun ontslag moesten indienen. Hij is vergeten dat te yu matie barba e bron, ju mus natie die fu yu! Robert Peneux heeft zijn pijlen teveel gericht op Wilgo Valies, waardoor hij uiteindelijk de omgeving rondom Wilgo Valies ook heeft geraakt met zijn pijlen. Hij is vergeten dat Wilgo Valies de top is van een ijsberg, maar de ijsberg zelf is vele malen groter. Wat zullen de studieresultaten dit jaar op de middelbare scholen zijn? We zijn benieuwd!

Het is duidelijk dat ministerskandidaten onderworpen moeten worden aan psychologische -, management - en leiderschapstests. Hierdoor zullen vele onacceptabele zaken naar voren komen, waardoor direct kan worden ingegrepen. Elke minister die de rit niet uitzit, kost het land alleen maar geld, omdat hij/zij na een jaar ministerschap bepaalde levenslange voorzieningen geniet! Dit is maatschappelijk onacceptabel.

Ik denk dat de president geen andere keus zal hebben, dan de minister te bedanken voor gewezen diensten. De president zal zeker niet het onderwijsveld (onze jeugd, de toekomst) opofferen voor één man, maar het omgekeerde. Het is nu de hoogste tijd dat de president een einde brengt aan het Rambo-tijdperk binnen ons onderwijs. Elke dag langer met Rambo als onderwijsbaas betekent elke dag steeds meer achteruitgang van ons onderwijs!

Laat Robert Peneux eindelijk aan zelfreflectie gaan doen en de negatieve karakter eigenschappen wegwerken. Onderwijs is ons allen recht ter opbouw en verheerlijking van ons geliefd Suriname!


Ruben Ravenberg, Ph.D, MBA

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April