starnieuws

VHP blijft protesteren tegen ongebreidelde leningen

13 Dec 2017, 14:58
De VHP blijft erbij dat de US$ 75 miljoen lening die de minister van Financiën zoekt via Oppenheimer funest is voor het land. Het land wordt volgens de politieke partij aan de galg gehangen met de zoveelste lening. De VHP merkt op dat dit het kerstcadeau is dat de burgers krijgen. De partij heeft al protest aangetekend in De Nationale Assemblee. Minister Gillmore Hoefdraad heeft aangegeven dat de regering binnen de wet handelt.

De VHP geeft aan dat de lening effect zal hebben op:
1. Staatsschuld van Suriname, die veel te hoog is voor een (kleine) economie als Suriname. Bovendien is het land te afhankelijk van olie en goud. Bij een prijsdaling van deze twee commodity's is het land in ernstige problemen. Naast de US$ 550 miljoen gaat er nu weer US$ 75 miljoen geleend worden met hoge rentes.

2. De economie van Suriname, want verder lenen voor consumptieve doeleinden is funest. Dit is ook het geval bij financieren van de begroting, waaronder het betalen van salarissen uit leningen. Wij kunnen de leningen niet terug betalen als er geen productie activiteiten zijn. En de lening is niet bestemd voor productieve doeleinden.

3. Op de samenleving.
De lening zal verder bijdragen aan de verarming van de bevolking. En er is een grote kans op een devaluatie met deze lening. Hierdoor zal de armoede verder toenemen. De koopkracht van de bevolking zal verder afnemen, winkels o.a. zullen hun deuren moeten sluiten met negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid.

4. Schuldencrisis.
De regering is terechtgekomen in een schuldencrisis. De ene nog duurdere lening wordt gebruikt voor de aflossing van de vorige dure lening. De schulden en de hoge rentes stapelen zich op en het volk zal dit moeten betalen.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April