starnieuws

Honduras: Leger ingezet om protesten te onderdrukken

13 Dec 2017, 10:46

Aanhangers van Salvador Nasralla zijn de straten opgegaan en eisen nieuwe verkiezingen.(Foto's: Reuters)

Betogers branden branden en puin terwijl de situatie in Honduras twee weken na de verkiezingen nog gespannen blijft.

Militairen verwijderen barricades in een poging de wegen vrij te maken.
Veiligheidstroepen in Honduras proberen de straten vrij te houden van barricades door deze te verwijderen. Aanhangers van presidentskandidaat Salvador Nasralla hebben op diverse wegen blokkades opgeworpen.

Meer dan twee weken na de verkiezingen is er geen officiële winnaar bekendgemaakt, hoewel volgens de kiezers de zittende president, Juan Orlando Hernández, de meeste stemmen heeft. Nasralla wil dat de verkiezingen nietig worden verklaard wegens fraude.

Het betwiste resultaat heeft aanleiding gegeven tot protesten, waarvan sommige gewelddadig zijn geworden. De veiligheidstroepen hebben de straten ontruimd van brandende banden en ander puin. Nasralla heeft zijn aanhangers echter opgeroepen te blijven protesteren.

Eerder had Nasralla een gedeeltelijke hertelling van stembussen afgewezen nadat het officieel resultaat ook na de hertelling niet was gewijzigd. Het officieel resultaat geeft president Hernández een voorsprong van 1,6 procentpunt op de Nasralla.

Maar de Organisatie van Amerikaanse Staten heeft gezegd dat de stembusgang "is ontsierd door onregelmatigheden". Nasralla was achterdochtig over het resultaat sinds zijn aanvankelijke voorsprong van vijf procentpunten wegviel toen meer stemmen werden geteld en hij werd ingehaald door president Hernández.

Het kiesgerecht heeft tot 26 december om de officiële winnaar bekend te maken. Sinds de verkiezingen op 26 november zijn duizenden mensen de straat opgegaan in rivaliserende demonstraties. De mensenrechtengroep Amnesty International zegt dat 14 mensen zijn omgekomen in dagen van schermutselingen, maar er is geen officiële bevestiging van het aantal doden.

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April