starnieuws

Misiekaba: NDP-fractie voorzichtig optimistisch

12 Dec 2017, 02:44

NDP-fractieleider André Misiekaba. (Foto: Raoul Lith)
NDP-fractieleider André Misiekaba deelde maandag na een schorsing in De Nationale Assemblee mee dat de coalitie voorzichtig optimistisch is na mededelingen van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën over de begroting. De bewindsman heeft aangekondigd dat 350 miljoen extra inkomen gehaald zal worden via Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). De wijzigingen worden aangebracht in deze begroting. In april volgend jaar zal er een aanvullende begroting worden ingediend.

De coalitie had de vorige week een overleg met de regering over de begroting. Toen is door de regering meegedeeld dat er een nota van wijziging komt. Maandag deelde Hoefdraad mee dat de inkomstenverhogende maatregelen gehaald zullen worden door leges en overdrachtkosten van percelen te verhogen. Daarnaast zullen gebouwen worden afgestoten. Misiekaba merkte op dat van de minister een uitwerking wordt verwacht. Het is niet de bedoeling om mensen met een kavel of landbouwers te treffen met deze maatregel.

"De fractie is nu voorzichtig optimistisch, maar dit kan veranderen in optimisme na de uitwerking van de minister," zei Misiekaba. Hij wees erop dat vanuit de coalitie gevraagd is om aanpassing van de begroting. Een van de mogelijkheden is om grondspeculatie tegen te gaan.

Oppositieleden hadden een andere mening over het financieel beleid van de minister. VHP-fractieleider Chan Santokhi stelde het leningenbeleid aan de kaak. Hij wilde meer informatie over de US$ 75 miljoen die de regering wil lenen via Oppenheimer, waar een hoge rente moet worden betaald. Patricia Etnel (NPS) wees op de kritiek die er is op het management van RGB. Hierover zijn er vragen gesteld door coalitie én oppositie. Zij wees op de controlerende taak van het parlement. De minister zegt dat hij vrijbrief heeft om te doen wat hij wil. Krishna Mathoera vond het niet gepast dat de minister het parlement verwezen heeft naar interviews en persberichten.

Advertentie