starnieuws

Suriname en Venezuela versterken strategische alliantie

18 Nov 2017, 00:00

De Venezolaanse delegatie in gesprek met ambassadeur Arnold Halfhide (uiterst rechts).
Suriname en Venezuela hebben hun relaties versterkt. De Venezolaanse viceminister voor Latijns-Amerika, Alexander Yánez, heeft daartoe donderdag een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel: de strategische banden en het coöperatief partnerschap tussen de twee landen te versterken.

De vertegenwoordigers van de twee landen hebben gesproken over kwesties die van belang zijn voor wederzijds voordeel. Voorts zijn de bilaterale en multilaterale agenda’s besproken.

"Het was een genoegen om de Venezolaanse delegatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken te ontvangen. We hebben verschillende onderwerpen besproken op het gebied van visserij en landbouw en de bijdrage van Petrocaribe," zei de Surinaamse ambassadeur en vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Arnold Halfhide.

Viceminister Yánez heeft de groeten van president Nicolás Maduro en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Jorge Arreaza overgebracht. Hij heeft de toezegging van Venezuela herhaald om de strategische en coöperatieve betrekkingen tussen de twee landen te bevorderen. "We hebben grote voordelen op sociaal, landbouw, petrochemisch gebied bereikt door de miraculeuze Petrocaribe missie", zei de Venezolaanse diplomaat.

Ook is de mogelijkheid besproken om een gemengde commissie Suriname-Venezuela in te stellen. Die moet volgend jaar afspraken maken en projecten tillen naar een hoger niveau dan de bilaterale betrekkingen. "Venezuela en Suriname zullen zich blijven beijveren voor diepere integratie en eenheid in Latijns-Amerika," herhaalde de viceminister Yánez.

Eerder ook de dag maakte Yánez deel uit van een delegatie die op het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, een contract heeft getekend voor de levering van 2.400 metrieke ton ureum. Ook bij die gelegenheid had de hoge Venezolaanse functionaris de broeder relatie tussen beide naties aangehaald. Hij was vergezeld van de Venezolaanse ambassadeur in Suriname en de president van Pequiven, het bedrijf dat het ureum gaat leveren.

Advertentie