starnieuws

President Mugabe maakt publiek optreden

17 Nov 2017, 16:39

President Robert Mugabe woont een afstudeerceremonie van een universiteit in Harare bij. (Foto's: Reuters)

Een man gebruikt zijn mobiel terwijl hij een straat in Harare oversteekt.

Een man leest de krant, terwijl anderen een rij vormen voor een bank in Harare om geld op te nemen.

Een man leest de koppen van de kranten die ten verkoop worden geboden in Harare, Zimbabwe.
President Robert Mugabe van Zimbabwe heeft zijn eerste publiek optreden gemaakt sinds het leger de macht in het land heeft overgenomen. Hij heeft een diploma-uitreiking op een universiteit in de hoofdstad Harare bijgewoond.

Mugabe was sinds woensdag onder huisarrest. Het leger kwam in beweging na een machtsstrijd over zijn opvolger. Het leger zei vandaag, vrijdag, dat het Mugabe betrekt bij de gesprekken en dat het publiek "zo spoedig mogelijk" zal worden geïnformeerd over de uitkomst van de gesprekken.

Ondertussen zei Christopher Mutsvangwa, de leider van de invloedrijke oorlogsveteranen, dat Mugabe onmiddellijk zou moeten aftreden. Hij heeft voor morgen opgeroepen tot een enorme opkomst bij straatprotesten. "We willen onze trots herstellen en morgen is de dag ... we kunnen de taak voltooien die het leger is begonnen,” zei Mutsvangwa. "Er is geen weg terug voor Mugabe, hij moet vertrekken."

De aanwezigheid van Mugabe op de afstudeerceremonie is een jaarlijkse traditie, maar weinigen hadden verwacht hem daar te zien. Mugabe liep langzaam op een rode loper en sloot zich aan bij de menigte in het zingen van het volkslied. Vervolgens opende hij ceremonie voor de diploma-uitreiking op de Open Universiteit van Zimbabwe, waar hij kanselier is.

Eén van de mensen aan wie hij een diploma heeft uitgereikt, was Marry Chiwenga, de vrouw van de generaal die hem woensdag onder huisarrest heeft geplaatst, meldt de staatszender. De vrouw van de 93-jarige president, Grace Mugabe, was niet op het evenement. Zo ook niet de minister van Onderwijs, Jonathan Moyo, een bondgenoot van Grace Mugabe, wiens huis het leger naar verluidt zou zijn binnengevallen.

Het leger handelde woensdag nadat Mugabe vorige week vicepresident Emmerson Mnangagwa had ontslagen. Mnangagwa werd gezien als een potentiële opvolger van Mugabe. Zijn ontslag zou de weg hebben geplaveid voor Grace Mugabe - die vier decennia jonger is dan haar man - om het leiderschap over te nemen.

Inmiddels heeft president Ian Khama van Botswana in een reactie gezegd dat regionale leiders geen voorstander zijn van voortzetting van Mugabe’s presidentschap. “We zijn presidenten, geen monarchen”. Zijn Nigeriaanse collega, Muhammadu Buhari heeft opgeroepen tot kalmte en “respect voor de grondwet.” Hij zegt dat elke poging moet worden gedaan om het land te beschermen tegen “politieke instabiliteit”. De Afrikaanse Unie, een belangrijke regionale blok, zei dat de overname “lijkt op een coup” en heeft de terugkeer naar de grondwettelijke orde geëist.

Advertentie