starnieuws

Regering krijgt groen licht voor samenwerking Turkije

17 Nov 2017, 00:00

Oppositie én coalitie stemmen voor de handels en economische samenwerking met Turkije. (Beeld: DNA)
Ondanks kritische kanttekeningen van oppositieleden is de 'Overeenkomst inzake Handels en Economische Samenwerking tussen de Republiek Suriname en de Republiek Turkije' donderdagavond met algemene 33 stemmen goedgekeurd. Minister Ferdinand Welzijn die namens zijn collega Yldiz Pollack-Beighle de overeenkomst verdedigde, legde uit dat het om een raamovereenkomst gaat. Pollack-Beighle was wegens ziekte niet aanwezig. André Misiekaba (NDP), voorzitter van commissie van rapporteurs, legde uit dat de gemengde commissie verdere invulling zal geven aan de inhoud.

De oppositie wilde weten wat de voordelen zijn voor Suriname. VHP-fractieleider Chan Santokhi vroeg of de overeenkomst wordt getekend om te kunnen 'shoppen' in Turkije. Volgens hem zal er geld geleend worden, want dat is de cultuur geworden van de regering. Hij wees ook op het imago van Turkije over mensenrechten. Zijn fractiegenoot Asiskumar Gajadien heeft uitgerekend dat sinds 2015 de regering US$ 2,5 miljard heeft geleend. Patricia Etnel (NPS) zei dat Turkije een uitgebreide 'Investment guide' heeft. Wanneer over Suriname informatie wordt gezocht op internet dateren de investeringsrichtlijnen van zes jaar terug opgesteld door de toenmalige minister Clifford Marica van Handel en Industrie. Krishna Mathoera (VHP) wilde weten welke voordelen middelgrote en grote bedrijven hebben. Zij wilde weten waarom nu pas de overeenkomst naar De Nationale Assemblee wordt gestuurd, terwijl de regering deze in 2013 heeft getekend. Zij heeft in de jaarrede en het Ontwikkelingsplan niks gelezen over de samenwerking met Turkije.

Misiekaba voerde aan dat Turkije een strategische positie inneemt op het Europese en Aziatische continent. Het gaat om een NAVO-land. De Turkse luchtvaartmaatschappij is de tweede grootste in Europa en 11e in de wereld met 500 vliegtuigen en 350 bestemmingen. Het Bruto Binnenlands Product is US$ 10.790 per inwoner. Hij stelde dat Suriname met de meeste spoed een samenwerking moet aangaan met dit land. Over de bezwaren van de Europese Unie om Turkije te weren uit blok, zei Misiekaba dat hij niet 'Europa-centrisch' denkt. Suriname moet zijn eigen buitenlands beleid bepalen.

Minister Welzijn stelde dat Turkije over voldoende middelen en instituten beschikt om een belangrijke partner van Suriname te worden op het stuk van internationale samenwerking. In dit verband kunnen worden genoemd de Turkse Export- en Import (EXIM) Bank, die in 2015 voor meer dan US$ 30 miljard aan kredieten heeft verstrekt met een geplande toename ter hoogte van US$ 85.8 miljard in het daarop volgende jaar, 2016. Een toename van maar liefst meer dan 120%! "Het is niet verwonderlijk dat deze bankinstelling als een potentiële bron van financiering van projecten in Suriname is geïdentificeerd. Bij de aanname van de onderhavige wet zal ook hier de weg verder worden geëffend voor de financiering van ontwikkelingsprojecten," stelde Welzijn.

De ondertekening van deze handels en economische overeenkomst met Turkije moet worden goedgekeurd zodat de mogelijkheden benut kunnen worden voor de verdere ontwikkeling van onze economie en diversificatie van de productie, merkte de bewindsman op. De vergadering werd geleid door fungerend voorzitter Melvin Bouva.

Advertentie