starnieuws

Leger plaatst president Mugabe onder huisarrest

15 Nov 2017, 11:35

Soldaten en militaire voertuigen patrouilleren in de hoofdstad Harare, Zimbabwe. (Foto: Reuters)

Grace Mugabe (52) wordt gezien als de opvolger van haar 93-jarige man, president Robert Mugabe. (Foto: AFP)

Soldaten staan naast militaire voertuigen net buiten de hoofdstad Harare. (Foto: Reuters)

Op deze archieffoto van 2008 praat president Robert Mugabe met legergeneraal Constantino Chiwenga in Harare, Zimbabwe. (Foto: Reuters)
Het leger van Zimbabwe heeft president Robert Mugabe onder huisarrest geplaatst in de hoofdstad Harare. De Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, die een telefoongesprek heeft gehad met Mugabe zei dat het goed met hem ging.

De militairen hebben vanochtend vroeg de macht overgenomen en zeiden dat ze zich richten op “criminelen” rondom president Mugabe. Sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe 37 jaar geleden, is Mugabe de enige machthebber geweest in het land.

Troepen patrouilleren in de hoofdstad, Harare, nadat ze de staatstelevisie hadden overgenomen. Gepantserde voertuigen blokkeren de wegen naar de belangrijkste overheidsgebouwen, het parlement en de gerechtshoven in het centrum van Harare. Taxi’s brengen pendelaars naar hun werkplekken dichtbij. De atmosfeer in de stad is kalm. De militairen zeggen dat Mugabe en zijn familie veilig zijn.

De stap van het leger kan een poging zijn om Mugabe te vervangen met zijn in ongenade gevallen plaatsvervanger, Emmerson Mnangagwa. Het ontslag van Mnangagwa vorige week, betekende dat Mugabe’s vrouw Grace de waarschijnlijke opvolger was van de president. In het noorden van Harare waren zwaar geschut en artillerievuur in de ochtend te horen.

De nu 93-jarige Mugabe heeft het politieke toneel van het verarmde land gedomineerd sinds het onafhankelijk werd van het Verenigd Koninkrijk in 1980. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Britten die momenteel in Harare zijn, geadviseerd om veilig thuis of in hun accommodatie te blijven totdat de situatie duidelijker wordt. Aan de andere kant heeft de Amerikaanse ambassade in Harare Amerikaanse burgers in Zimbabwe aangespoord om tot nader order te 'schuilen'.

China, de grootste handelspartner van Zimbabwe, zegt dat het de situatie nauwlettend in de gaten houdt en hoopt dat de relevante partijen hun interne aangelegenheden naar behoren kunnen afhandelen.

Het vuren dat tijdens de vroege ochtend werd gehoord, kwam uit de noordelijke voorsteden van Harare, waar Mugabe en een aantal regeringsfunctionarissen wonen. In een verklaring heeft de Zuid-Afrikaanse president Zuma gezegd dat speciale gezanten van de Southern African Development Community naar Zimbabwe worden gestuurd.

Kort na de overname van de staatstelevisie zei een Zimbabwaanse legerofficier, majoor-generaal Sibusiso Moyo, dat Mugabe en zijn familie veilig zijn." In een verklaring die hij voorlas stond: "We hebben het alleen gemunt op criminelen rondom hem die misdaden plegen ... die sociaal en economisch leed veroorzaken in het land." Hij ging verder met: “Zodra we onze missie hebben volbracht, verwachten we dat de situatie zal worden genormaliseerd." Majoor-generaal Moyo heeft de veiligheidsdiensten ook opgeroepen om "ten goede" van het land samen te werken en waarschuwde dat elke provocatie "een gepast antwoord" zou krijgen.

Het is onduidelijk wie de militaire actie leidt. Legergeneraal Constantino Chiwenga, die vorige week China bezocht, zei maandag dat het leger bereid was te handelen om een einde te maken aan zuiveringen binnen de regerende Zanu-PF-partij. In Harare hebben sommigen het nieuws met vreugde verwelkomd. "We gaan een goed leven leiden, we kijken uit naar Kerstmis, vanwege wat er is gebeurd," vertelde een vrouw aan BBC News. "Ik wil de generaal bedanken voor het verwijderen van deze tiran," zei een man. "Hij regeerde het land alsof het tot zijn familie behoorde."

De vorige maand heeft Grace Mugabe bondgenoten van Mnangagwa ervan beschuldigd een staatsgreep te plannen. De rivaliteit tussen Grace Mugabe en Mnangagwa heeft de Zanu-PF gesplitst.

Generaal Chiwenga is een goede bondgenoot van Mnangagwa en beiden zijn veteranen van de oorlog van 1970, die de blanke minderheidsregering heeft beëindigd. De leider van de oorlogsveteranen, Chris Mutsvangwa, heeft de militaire beweging verwelkomd en vertelde persbureau Reuters: "Dit is een correctie van een Staat die van de klif vloog. Het is het einde van een zeer pijnlijk en droevig hoofdstuk in de geschiedenis van een jonge natie, waarin een dictator, toen hij oud werd, zijn hof overhandigde aan een bende dieven rond zijn vrouw.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April