starnieuws

Diabetesproject Centrale Markt: Meten is weten

15 Nov 2017, 13:28

De behoefte om hun bloeddruk en bloedsuiker te meten, is groot onder de marktventers en marktbezoekers. (Foto's: Raoul Lith)

Meer dan tien procent van de Surinaamse bevolking lijdt aan diabetes.

De wachtkamer van marktmeester John Lecton was ingericht als meetlokaal.
Wereld Diabetesdag is dit jaar herdacht met verschillende activiteiten op diverse locaties. Op de Centrale Markt hadden venters en marktbezoekers gisteren, 14 november, de mogelijkheid om hun bloeddruk en bloedsuiker te laten meten. Leden en vrijwilligers van Lionsclub (LC) Paramaribo West hadden de wachtruimte van de marktmeester daarvoor ingericht als meetlokaal.

Marktmeester John Lecton zegt dat de Lions hun project op het juiste moment hebben aangeboden. "Ik zocht kanalen en heb verschillende organisaties benaderd voor een dergelijk project," vertelt hij. Lecton merkt op dat naast een goede werkruimte het belangrijk is dat de gezondheid van de verkopers goed is. "Je kan niet aan mensen hun gezicht lezen hoe ziek ze zijn. Bij een vrouw is bloedsuiker gemeten boven de 15 mmol. Dat is heel hoog. Als de mensen komen meten, dan weten ze waar ze aan toe zijn.”

"Als je moet afgaan op de verschillende rapporten en verslagen, dan lijden ongeveer tussen de 10 en 15 procent van de Surinamers aan diabetes. En velen van hen weten dat niet," zegt Aziedj Abdoelbasier, president van LC Paramaribo West. Zijn organisatie heeft met dit project de mensen de gelegenheid gegeven om kosteloos hun bloedsuiker en bloedruk te laten meten. Bij acute gevallen krijgen de mensen een kaartje mee met de gegevens voor de huisarts.

Volgens Abdoelbasier is er bewust voor de Centrale Markt gekozen. "Los van de drukte is het een plek waar er mensen komen van verschillende disciplines en origine. We hebben contact gemaakt met de districtscommissaris en de marktmeester en de samenwerking is heel goed," zegt de hij. Het streven van de serviceclub is om het project een terugkerend karakter te geven. "Misschien tweemaandelijks of maandelijks. Het is de eerste keer en we zien dat de behoefte groot is".

Van enkele marktventers waren de metingen hoog dat zij gelijk contact moesten opnemen met hun arts. Volgens de marktmeester is er contact gemaakt met hun familie om hen op de hoogte te stellen van de situatie. De Lions president wil in het vervolgproject ook een arts in het team opnemen.

"Mi lobi a fas fa den man regel a tori. Baka bun langa mi kon marki mi sukru nanga tra san," zegt Arjun. Hij geeft aan dat het om een goed initiatief gaat.


Raoul Lith

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April