starnieuws

Newmont Suriname geeft medische zorg in Sipaliwini

24 Jun 2017, 09:37

Vrijwilligers van Project CURE samen met werknemers van Newmont Suriname en twee verplegers van de Medische Zending tijdens de CURE-clinics 2017 in Sipaliwini.
Een team van 9 medische professionals en vrijwilligers was van 19 tot en met 22 juni in Suriname om gratis medische zorg te bieden en de nodige medicijnen te geven aan inwoners van dorpen in de omgeving van de Merian goudmijn. Tijdens dit bezoek zijn ruim 300 patiënten in de dorpen Ovia Olo, Ampoma, Nason en Langa Tabiki behandeld.

De groep was hier door tussenkomst van Newmont Suriname, die via het moederbedrijf in Denver een samenwerking heeft met Project CURE, dat medische zorg verschaft aan gebieden waar Newmont opereert. De medische campagne is onderdeel van het lopende partnerschap van Newmont met Project CURE met het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleegkundigen, artsen en vrijwilligers werkten samen om patiënten zo snel mogelijk te behandelen. Door verpleegkundigen werden de bloeddruk, het zuurstofgehalte in het bloed en het glucosegehalte opgemeten en werden eventueel aanvullende fysieke onderzoeken gedaan. Afhankelijk van de behoeften van de patiënt werd deze doorgestuurd naar de arts voor verdere evaluatie en behandeling, zegt de Newmont-voorlichting.

Cherylyn Oss, de delegatieleider van CURE kijkt tevreden terug op de vier werkdagen in de dorpen. Het team heeft alles meegenomen wat nodig was om de kliniek te draaien; spullen voor de apotheek waaronder zalfjes, oor- en oogdruppels en andere medicijnen voor ouderen en kinderen, leesbrillen in verschillende sterkte en apparatuur. “Er is wel medische hulp in het binnenland, maar vaak zijn er niet genoeg medicijnen beschikbaar en is er ook geen specialist in de buurt waar patiënten naartoe kunnen”, zei een 47-jarige vrouw. Zij heeft haar 7 kinderen ook meegenomen voor gratis onderzoek van CURE. Allen kregen zij een pakketje mee met een wormkuur en vitaminen.

Project CURE is opgericht in 1987 en uitgegroeid tot de grootste leverancier van gedoneerde medische benodigdheden aan ontwikkelingslanden over de hele wereld. Al jaren leveren ze ongeveer 150 containers met medische spullen, ter waarde van ruim 53,4 miljoen Amerikaanse Dollars aan circa 50 landen. Daarnaast reizen artsen en verplegers rond om vrijwillig de nodige medische diensten en uitrusting te brengen naar gemeenschappen waar de professionele zorg beperkt is, meldt Newmont.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April