starnieuws

London in rep en roer na aanslag nabij parlement

22 Mar 2017, 14:02

Een vrouw ontfermt zich over een gewonde op de Westminster Bridge in London. (Foto's: Reuters)

Een auto heeft een aantal mensen neergemaaid op de Westminster Bridge in London.

Een gewonde man wordt geholpen door omstanders nadat hij was aangereden op de Westminster Bridge in London.

Gewonden worden geholpen na het incident op de Westminster Bridge in London.
Een vrouw is gestorven en een politieman is neergestoken in het parlement In London. De politie vindt dat het gaat om een terroristische daad. De aanvaller is neergeschoten door de politie. Hij heeft eerst verschillende voetgangers neergemaaid toen hij met een auto reed over de Westminster Bridge.

De aanvaller is gecrasht aan de leuningen van de brug, voordat hij het paleis van Westminster inrende en een politieagent neerstak. Volgens een parlementaire bron is premier Theresa May veilig.

Het incident heeft plaatsgevonden op de eerste verjaardag van de aanslagen op de Brusselse luchthaven in België. Groot-Brittannië is op zijn tweede hoogste waarschuwingsniveau van voor terroristische aanvallen, wat betekent dat een aanval door militanten als zeer waarschijnlijk wordt beschouwd.

Premier May werd in een zilveren Jaguar weggevoerd terwijl er naar verluidt geweervuur klonk in het parlement tijdens het incident. Kamerleden zeggen dat ze drie of vier geweerschoten hebben gehoord en het personeel in het parlement is opgedragen om in hun kantoren te blijven.

Parlementsvoorzitter David Lidington heeft de leden verteld dat de "vermeende dader is doodgeschoten door de gewapende politie".

Politiek redacteur van persbureau Press Association, Andrew Woodcock, was getuige van de scènes. Hij heeft het zien gebeuren vanuit zijn kantoor raam met uitzicht op New Palace Yard. "Ik hoorde geschreeuw en gegil buiten en keek naar buiten. Er was een groep van misschien 40 of 50 mensen die rende om de hoek van Bridge Street in op het plein van het parlement. Ze leken weg te rennen van iets.”

“Terwijl de groep was aangekomen bij de Carriage Gates, waar politieagenten de ingang bewaken, liep een man plotseling uit de menigte de tuin in. Hij leek een lang keukenmes te hebben.”

“Ik hoorde geluiden die klonken als schoten - ik denk dat er drie waren – en het volgende dat ik weet is dat er twee mensen op de grond lagen en anderen naar ze renden om ze te helpen.”

"Gewapende politieagenten waren snel op het toneel en ik hoorde ze schreeuwen om mensen uit de tuin te krijgen."

Het transport naar London is afgesloten op verzoek van de politie, zegt het ondergrondse Westminster metrostation. Bussen worden omgeleid.

Parlementsvoorzitter Lidington zegt: “ Het lijkt erop dat een politieman is neergestoken, dat de vermeende aanvaller is doodgeschoten door gewapende politie.”

"Een traumahelikopter is op de scène om de slachtoffers te verwijderen.”

"Er zijn ook meldingen van verdere gewelddadige incidenten in de buurt van het paleis van Westminster, maar ik hoop dat collega's van alle kanten het zullen waarderen dat het verkeerd van me zou zijn om in te gaan op verdere details totdat we bevestiging van de politie en van de veiligheidsautoriteiten hebben over wat er gaande is. "

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April