starnieuws

PALU pleit voor politieke heroriëntatie

22 Mar 2017, 10:26
Veel te veel Surinamers zijn het vertrouwen in de Surinaamse politiek volledig kwijtgeraakt. Te veel en te vaak hebben politieke leiders zich laten leiden door persoonlijke en eigen groepsbelangen, zegt de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) aan de vooravond van haar 40-jarig bestaan. Surinamers geloven niet meer dat het mogelijk is om een samenleving op te bouwen waar de belangen van alle Surinamers worden gediend en bovendien met voorkeur worden behandeld.

Het kader van PALU is al geruime tijd bezig de zorgwekkende situatie waarin “wij ons als land en als samenleving te bevinden” te analyseren. De eerste resultaten zal de partij vrijdag presenteren tijdens de feestelijke afsluiting van haar jubileumjaar. Volgens de PALU lijkt de Surinaamse samenleving verstrikt geraakt te zijn in allerlei tegenstellingen en schijntegenstelling over het bestuur en over de toekomst van het land. “Luisterend naar de verwijten en de beschuldigingen tussen oppositie en coalitie over en weer zouden we ons kunnen afvragen, wie heeft er gelijk? Maar eigenlijk ook, wie heeft dan geen gelijk?”

De vraag die de PALU zich stelt is hoe Suriname in deze verwarde situatie is beland, waarbij oppositie en coalitie zover van elkaar af staan en toch allebei gelijk lijken te hebben in allerlei belangrijke kwesties. Zij stelt dat na 42 jaar onafhankelijkheid er niets terecht is gekomen van een fundamentele herinrichting van het land. De situatie vertoont veel gelijkenissen met die in 1977, bij de oprichting van de PALU. “Geen geloof in het eigen intellect, slecht toegankelijke volksgezondheid, onderontwikkelde huisvesting, geen werkgelegenheid voor jongeren, slecht ingerichte infrastructuur en een economie die nog steeds eenzijdig afhankelijk is van de landbouw,” somt de partij op.

Zij zal haar jubileumviering gebruiken om vanuit een progressieve visie in te gaan op de stagnatie die zich al geruime tijd voordoet in de Surinaamse politiek. De PALU is ervan overtuigd dat Suriname na bijna 42 jaar onafhankelijkheid toe is aan een complete heroriëntatie van de manier waarop Surinamers naar de eigen ontwikkeling kijken. “De impliciete en expliciete belofte van onze onafhankelijkheid, om dit land in te richten naar de belangen en behoeften van het Surinaamse volk is in onvoldoende mate waargemaakt.”

Advertentie

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April