starnieuws

Suriname stopt voorlopig met import vlees uit Brazilië

22 Mar 2017, 00:01

Vlees dat getest wordt in Brazilië door onderzoekers.
Alle importen uit Brazilië van vlees en vleesproducten naar Suriname zijn per direct stopgezet. Dit zegt minister Ferdinand Welzijn van Handel en Industrie in gesprek met Starnieuws. Hij had dinsdag een bijeenkomst met importeurs van producten uit het buurland. "De importeurs hebben zelf aangegeven dat zij niet meer importeren. Dat hebben zij doorgegeven aan de fabrikanten," deelt de bewindsman mee. "Ik doe een beroep op het publiek om geen vleesproducten te kopen die afkomstig zijn uit Brazilië," vraagt de bewindsman.

Top vleesverwerkers in Brazilië worden ervan beschuldigd dat ze jarenlang onveilig vlees hebben verkocht. Er is bewijs gevonden dat vleesverpakkers jarenlang verrotte en ondermaatse producten hebben verkocht. De vleesindustrie speelt een belangrijke rol in de Braziliaanse economie, met een jaarlijkse exportwaarde van meer dan US$ 60 miljard. Diverse landen, waaronder de Europese Unie, China, Zuid-Korea, Chili en Hong Kong hebben een verbod ingesteld op rood vlees uit Brazilië. China en Hong Kong zijn de twee grootste afnemers van vlees uit Brazilië.

Minister Welzijn zegt dat het nog niet bewezen is dat onveilig vlees in Suriname is geïmporteerd. Uit voorzorg hebben de importeurs besloten om voorlopig te stoppen met invoer. Er is ook contact gemaakt met de fabrikanten van de producten door de leveranciers. Tot nu toe zijn die leveranciers niet betrokken bij het schandaal.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is bezig met het testen van producten. Niet alles kan hier getest worden, maar een deel wel. Voor alle zekerheid wordt het publiek gevraagd om de Braziliaanse vleesproducten niet te consumeren tot er meer duidelijkheid is. Er komt een bekendmaking met de lijst van goederen die niet moet worden gegeten.

Advertentie