starnieuws

Arbeidersactie vertraagt raketlancering Kourou

21 Mar 2017, 12:06

De lancering van een raket vanuit Kourou op 6 maart dit jaar. (Foto: Arianespace)
De lancering van een Franse raket vanaf het ruimtevaartcentrum Kourou in Frans-Guyana is uitgesteld door een arbeidsconflict. De actievoerende arbeiders hebben barricades opgeworpen.

De Ariane 5 raket zou vandaag, dinsdag, een Zuid-Koreaanse satelliet en een Braziliaanse satelliet in een baan moeten brengen. Maar de stuwraket kon niet worden gerold naar het lanceerplatform door de staking op het Guiana Space Center. Werkers van het energiebedrijf EDF klagen over "betreurenswaardige werkomstandigheden". De lancering is verplaatst naar woensdag.

Werknemers hebben banden en houten pallets gebruikt om barricades op te werpen bij de faciliteit in Frans-Guyana. In een verklaring zegt het satellietlanceerbedrijf Arianespace dat "door een sociale beweging, het niet mogelijk was om het huidige (maandag) geplande transport van de draagraket van de Final Assembly Building van het ruimtevaartcentrum naar de lanceerzone uit te voeren.” Hij zegt dat de draagraket en de satellieten zijn "geplaatst in een stand-by modus en in volledig veilige omstandigheden worden gehouden".

De twee satellieten, die eigendom zijn van respectievelijk Brazilië en Zuid-Korea, moeten de internet toegang tot de afgelegen gemeenschappen in Brazilië verbeteren en bieden een scala aan video en data diensten via Oost- en Zuidoost-Azië. Het is niet de eerste keer dat een lancering op het Space Centre Kourou is uitgesteld door een arbeidsconflict. Zes jaar geleden, in 2011, is de lancering van een andere Ariane 5 raket uitgesteld, omdat werknemers extra betaling hadden geëist voor het werken op zondag.

Advertentie