starnieuws

Guatemala: Politie redt gijzelaars jeugdgevangenis

21 Mar 2017, 09:14

De oproerpolitie is het detentiecentrum binnengegaan na 24 uur durende rellen. (Foto: AFP)

De politie heeft gebruik gemaakt van touw om de gegijzelde bewakers uit de gevangenis te krijgen. (Foto: AFP)

Sommige gedetineerden hebben geprobeerd te vluchten. (Foto: AFP)

De gedetineerden hebben zich maandagmiddag overgegeven. (Foto: EPA)
De oproerpolitie in Guatemala is een jeugdgevangenis binnengegaan en heeft vier gijzelaars van rellen gered. Eén van de vier bewakers die is gered is overleden, terwijl twee anderen ernstig gewond zijn.

De jeugdige gevangenen hebben zondag, na de bezoekuren, de controle van het detentiecentrum overgenomen. Ze hebben twee bewakers gedood en een andere geschoten. Ambtenaren zeggen dat het centrum Etapa II in de hoofdstad Guatemala City, wordt gecontroleerd door de beruchte 18th Street Gang, die actief is in Centraal-Amerika.

De gevangenen hebben matrassen in brand gestoken en zijn op het dak van het detentiecentrum geklommen. Sommigen hebben geprobeerd te ontsnappen. Ze eisen onder andere dat hun collega bendeleden die worden gehouden in andere gevangenissen worden verplaatst naar Etapa II. Ze willen ook het recht om hun eigen maaltijden te koken of dat ze voedsel krijgen van buiten.

Getuigen zeiden dat de gevangenen van de 18th Street Gang hebben gedreigd leden van de rivaliserende bende Paisas te doden als ze weigerden deel te nemen aan de rellen. De leden van gewelddadige straatbendes maken het grootste deel uit van de gevangenisbevolking van Guatemala. Dodelijke conflicten binnen de gevangenismuren zijn niet ongebruikelijk.

Het incident komt minder dan twee weken nadat 40 meisjes zijn omgekomen bij een brand in een opvanghuis voor kinderen dat door de overheid wordt beheerd. Dat tehuis staat ook in de buurt van Guatemala City. Verondersteld wordt dat het vuur in het tehuis is begonnen toen een matras in brand werd gestoken.

Advertentie