starnieuws

Vleesschandaal Brazilië: China en EU schorten importen op

21 Mar 2017, 03:33

Een gezondheidsinspecteur meet de temperatuur van vleeswaren in een supermarkt in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto's: Reuters)

President Michel Temer heeft zondag tevergeefs geprobeerd buitenlandse diplomaten gerust te stellen.

Gezondheidsinspecteurs verzamelen vlees voor onderzoek in laboratoria.

Een gezondheidsinspecteur verzamelt saucijsjes voor laboratoriumonderzoek.
Enkele van de grootste afnemers van Braziliaans vlees hebben de invoer opgeschort. Top vleesverwerkers in Brazilië worden ervan beschuldigd dat ze jarenlang onveilig vlees hebben verkocht.

China heeft een verbod van rood vlees uit Brazilië ingesteld, terwijl de Europese Unie zegt dat zij zal stoppen met aankopen bij bedrijven die betrokken zijn bij het schandaal. China alleen was vorig jaar goed voor een derde van de vleesexport uit Brazilië. Ook Zuid-Korea en Chili hebben de vleesimport uit Brazilië gestopt.

De crisis is veroorzaakt na een wijdverspreide operatie van de federale politie op vrijdag. Er is bewijs gevonden dat vleesverpakkers jarenlang verrotte en ondermaatse producten hebben verkocht. De vleesindustrie speelt een belangrijke rol in de Braziliaanse economie, met een jaarlijkse exportwaarde van US$ 13,9 miljard.

De Braziliaanse regering heeft al het mogelijke gedaan om een gedeeltelijk of algeheel verbod op de invoer van vlees uit andere landen te voorkomen. President Michel Temer heeft in het weekend spoedvergaderingen gehouden en heeft zelfs buitenlandse diplomaten zondagavond uitgenodigd om hen gerust te stellen. "De Braziliaanse regering herhaalt haar vertrouwen in de kwaliteit van een nationaal product dat consumenten heeft gewonnen en de goedkeuring heeft gekregen van de meest rigoureuze markten," pleitte Temer. Maar de inspanning was tevergeefs. China, de EU, Zuid-Korea en Chili hebben nu beperkingen aangekondigd op Braziliaanse vleesproducten.

Brazilië is 's werelds grootste exporteur van rood vlees en pluimvee. In het onderzoek dat bekendstaat als Operation Weak Flesh zijn veel mensen gearresteerd, onder wie meer dan dertig topambtenaren. Drie vleesverwerkende fabrieken zijn gesloten en nog eens 21 worden onderzocht. Er zijn onhygiënische en illegale praktijken ontdekt, waarbij zuur en andere chemicaliën zijn gebruikt om het rottingsproces van het vlees te verhullen. In sommige gevallen zijn volgens de politie zelfs kankerverwekkende producten gebruikt. De politie zegt ook dat sommige managers van de bedrijven politici en gezondheidsinspecteurs hebben omgekocht om de vereiste overheidscertificaten voor hun producten te krijgen.

President Temer pleit dat het slechts gaat om een klein deel van de Braziliaanse vleesindustrie. "Slechts 21 van de 4.837 bedrijven in Brazilië die door de overheid worden gecontroleerd, worden geconfronteerd met beschuldigingen van onregelmatigheden. En slechts zes van hen hebben in de afgelopen 60 dagen geëxporteerd," vertelde Temer aan de buitenlandse diplomaten tijdens de bijeenkomst op zondag.

Operation Weak Flesh komt na een onderzoek van twee jaar. Vrijdag zijn gelijktijdig op 194 locaties invallen gedaan met de inzet van meer dan duizend federale agenten. Onder de verdachte bedrijven zijn JBS, 's werelds grootste exporteur van rundvlees, en BRF, 's werelds topproducent van pluimvee.

Advertentie