starnieuws

Panelleden ABC ondersteunen initiatief bisschop

06 Mar 2017, 06:36

Een deel van het 8 december dossier.
Het initiatief van bisschop Karel Choennie van de Rooms-katholieke kerk om gesprekken te voeren over het natraject van het 8 decemberstrafproces, heeft ondersteuning gevonden bij de panelleden Hugo Essed, Danny Lo Fo Sang en Giwani Zeggen in het programma Welingelichte Kringen op Radio ABC . Zij vinden het een positieve stap van de kerkelijke leider. Een brede maatschappelijke discussie over dit onderwerp wordt met instemming verwelkomd.

Essed, die procesgemachtigde is van nabestaanden van 8 december 1982, zegt dat hij wel een enorme kloof ziet in de opvattingen van de bisschop en president Desi Bouterse, die hoofdverdachte is van de 8 decembermoorden. Volgens Essed, die op persoonlijke titel sprak, wil Bouterse verzoening zonder berechting, terwijl de bisschop het heeft over een oplossing na berechting. Uit interviews van de geestelijke blijkt dat ook Bouterse binnen wet en recht een oplossing zoekt.

Alle drie panelleden stelden dat Choennie zijn oorspronkelijke opvatting niet heeft verlaten. Hij blijft erbij dat het rechtsproces voortgang moet hebben. De bisschop stelt dat nu al nagedacht moet worden hoe verder gegaan wordt met elkaar na de berechting. Wat de uitkomst ook zal zijn van het rechtsproces, mensen zullen tegenover elkaar blijven staan. Dit werkt belemmerend in de ontwikkeling van het land.

De panelleden zijn het met elkaar eens dat er nationale consensus nodig is over deze kwestie, maar binnen de juridische mogelijkheden van het land. Essed benadrukte dat Bouterse zijn presidentschap niet moet misbruiken om de zaak een wending in zijn voordeel te geven. Dat is volgens hem duidelijk gebeurd met de Amnestiewet en artikel 148 van de grondwet. De procureur-generaal is opgedragen om het strafproces onmiddellijk te doen beëindigen. De bisschop zoekt niet alleen ondersteuning bij verdachten en nabestaanden, maar diverse organisaties en alle goedwillende Surinamers. Deze oplossing dient binnen de wettelijke mogelijkheden te worden gevonden.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April