starnieuws

In memoriam: Apostel Benny Macnack (1950-2017)

19 Feb 2017, 04:26
Op 9 februari jl. bereikte ons het bericht van het heengaan van Apostel Benny Robert Gerard Macnack, een grote zoon van Suriname, een christelijke leider. Benny werd geboren op 13 oktober 1950. Op 11-jarige leeftijd maakte hij de campagnes van Karel Hoekendijk mee. Hij ging tijdens een oproep aan mensen die zich wilden bekeren, naar voren. Echter kwam zijn bewuste keus voor het christelijk geloof een paar jaren later. Op 2 januari 1964, predikte een Guyanees tijdens een jeugddienst van de gemeente waar Benny naar toe ging, over de bekende Bijbeltekst, Johannes 3:16: Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe.

Die avond maakte Benny een beslissende keus die de rest van zijn leven zou bepalen. Volgens hem kreeg hij na zijn bekering een geweldige honger om van God te horen. Vijf jaar lang bezocht hij heel trouw alle vijf diensten die in de gemeente werden gehouden. Benny wist toen al heel duidelijk dat hij zijn leven voltijds in de dienst van zijn Heer Jezus Christus moest wijden. Dat was heel anders dan wat hij wou doen. Hij wou namelijk voetballer worden. Spreken in het openbaar was niets voor hem omdat hij stotterde. Daarnaast was hij niet geïnteresseerd in school. Toen hij in 1964 tot bekering kwam, zat hij nog op de lagere school. Maar toen het Evangelie Centrum Suriname (ECS) op 3 maart 1969 van start ging met een Bijbelschool, meldde Benny zich als eerste student aan. Daar ontmoette hij een studente Joan Mangroe. Zij traden op 23 juni 1973 in het huwelijk. Samen zouden zij een belangrijke rol vervullen in Suriname en daarbuiten.

Op twintigjarige leeftijd werd Benny voorganger van de ECS gemeente in Wageningen, Nickerie. Daar diende hij ruim tien jaren. In die periode was hij ook actief in Coronie en Saramacca. Vanaf 1981 tot 1989 diende hij als directeur van de Bijbelschool Hebron. Daar de voorzitter van het leidersteam van ECS, James Cooper, vaker uitlandig was, werd Benny in 1984 de nieuwe leider. Ondanks de zware taak van het leiden van het groeiende werk van ECS, met tientallen gemeenten, was Benny nog steeds actief in het stichten van nieuwe gemeenten en het geven van les op de Bijbelschool. Hij bezocht de kerken van ECS in stad, district, binnenland en zelfs in het buitenland. Benny was ook deel van het leidersteam, ‘Apostolic Company,’ van de International Christian Leaders Connection (ICLC), een netwerk van leiders uit verschillende landen, uit haast elk continent. Apostel Macnack werd binnen zijn eigen gemeente, maar ook daarbuiten vaak aangesproken als bisschop Benny.

Hij werkte in Suriname aan het versterken van de onderlinge relatie tussen de verschillende pinkster- en volle evangelie kerken in Suriname. Hij was een grote voorstander van goede relaties tussen de verschillende christelijke kerken in Suriname en zette zich toen ook heel bewust in voor verzoening tussen de CCK- en de Pinkster- en Volle Evangelie Kerken. Daar waar ECS fouten had gemaakt tegenover anderen, was Benny niet te groot om die fouten te erkennen en tegenover leiders van die christelijke kerken te belijden, zoals hij dat jaren geleden deed op Pokigron. Ondanks het feit dat hij in juni 2006 aan een been werd geamputeerd, bleef hij actief dienen. De laatste jaren moest hij om gezondheidsredenen het rustiger aan doen. Hij droeg daarom een paar jaren geleden het werk over aan de volgende generatie van leiders. Nu is hij niet meer in ons midden. Wij mogen de woorden van Handelingen 13:36 op hem toepassen. Benny is nadat hij de mensen uit zijn eigen tijd had gediend, overeenkomstig Gods wil gestorven (NBV). Hij laat zijn vrouw, drie volwassen kinderen en drie kleinkinderen achter. We zullen je missen, brada Benny, tot ziens bij de Heer!

Franklin Jabini

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March