starnieuws

Evacuatie dorpelingen Beneden Marowijne gebied

18 Feb 2017, 12:54

De evacuatie van de dorpelingen is in volle gang, nadat de rivier vannacht buiten haar oevers is getreden. (Foto’s: Dorpelingen Ampoma Tupa-gebied)
De Aucaanse dorpen in het gebied van Ampoma Tapu aan de Beneden-Marowijnegebied zijn vannacht onderwater gelopen. De dorpelingen worden sinds de vroege ochtend geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden of trekken naar familie in andere dorpen, melden de getroffene aan Starnieuws. “Wij zien deze hoge waterstand na acht jaar weer.”

Het Ampoma Tapu gebied met tientallen kleinere dorpen ligt tussen Stoelmanseiland en Langatabiki aan de Marowijne rivier. Er wonen ongeveer 2000 personen in dit gebied, exclusief de illegale goudzoekers. Een delegatie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) geleid door minister Edgar Dikan is juist gistermiddag in dat dorp gearriveerd. “Minister Dikan betreurt de situatie en leeft met de bewoners mee. Hij heeft ook instructies gegeven hoe verder te handelen”, geeft de voorlichtingsafdeling van RO aan. De RO-delegatie is nu in het Pamaka gebied en merkt op dat ook het dorp Loka Loka, Tabiki Ede en Nason ondergelopen zijn.

In Ampoma Tapu stond het water vanochtend 50 cm tot een meter in het dorp. Districtscommissaris August Bado (Sipaliwini/Tapanahony) die ook in de RO-delegatie zit, heeft het NCCR gelijk geïnformeerd en gevraagd in te grijpen, als de situatie verergert. De dorpelingen coördineren het geheel verder.

Het heeft de hele avond geregend waardoor de rivier buiten haar oevers getreden. Vanmorgen dreven de boten gewoon in het dorp”, meldt een RO-medewerker vanuit Ampoma Tapu. “Alles was droog en zonnig hier, we moesten gisteren zelfs uit de boot klimmen om aan wal te komen.” Ook een deel van de weg naar Snesi Kondre was vrijdagmiddag al bijna onbegaanbaar geworden door de zware regens.
Dikan is sinds donderdag in het gebied voor een serie werkbezoeken aan de verschillende dorpen en kampen. Hij heeft ook het goudzoekersgebied te Paa Siton aan de Selakreek bezocht.

Advertentie