starnieuws

Colombiaanse families ontvluchten bendes

18 Feb 2017, 18:30

Bijna alle Farc-rebellen zijn al aangekomen in de transitie zones in Colombia. (Foto: AFP)
Families op de grens van Colombia met Venezuela ontvluchten hun woningen nu illegale groepen proberen het vacuüm dat is achtergelaten door het vertrek van Farc-rebellen te vullen. Volgens functionarissen van de Verenigde Naties zijn 96 families in de noordelijke regio Norte de Santander hun huizen ontvlucht.

Sommigen zijn de grens met Venezuela overgestoken, terwijl anderen hun heil hebben gezocht in de lokale steden. Volgens de VN is de spanning heel hoog en vreest zij dat meer gezinnen zullen vluchten. De wereldorganisatie zegt dat verschillende groepen werken of hebben gewerkt in de regio. Zij noemt de Farc, de ELN – Colombia’s tweede grootste guerrillagroep en criminele en ex-paramilitaire groeperingen.

Norte de Santander heeft ontpopt als de belangrijkste hub van het land voor de cocateelt. Vorige week hebben boerenorganisaties in de regio rond Catatumbo, de demobilisatie van Farc-eenheden geblokkeerd. Ze zeggen dat hun vertrek ze onbeschermd zal laten terwijl de paramilitaire groeperingen zich in de omgeving verzamelen. Plaatselijke gemeenschappen hebben ook melding gemaakt van verhoogde aanwezigheid van criminele groepen in minstens drie andere regio’s: Antioquia, Uraba en Choco.

De Farc-rebellen zijn grotendeels vertrokken uit dorpen en plattelandsgebieden die zij hadden bezet. Het merendeel van de strijders heeft zich verzameld in 26 concentratie zones die onder toezicht staan van een multinationale commissie. Het Colombiaanse leger heeft zich begeven naar bepaalde gebieden in de regio’s Tolima en Huila, maar volgens de overheidsorganisatie voor Vrede en Verzoening, is het moeilijk de meer afgelegen regio’s over te nemen door problemen van het gebied en het gebrek aan toegang.

De Farc-rebellen zullen naar verwachting hun wapens tegen eind mei in leveren. De groepering heeft ermee ingestemd om samen te werken met het onderzoek naar drugshandel en oorlogsmisdaden. Het gewapend conflict in Colombia heeft in de afgelopen 50 jaar geleid tot meer dan 220.000 doden en 40.000 vermisten.

Alle partijen zijn beschuldigd van oorlogsmisdaden, waaronder moordpartijen, marteling en verkrachting. Meer dan zes miljoen mensen zijn ontheemd - het tweede hoogste aantal in de wereld na Syrië. Ook zijn 11.000 mensen gedood of verminkt door landmijnen – het hoogste aantal na Afghanistan.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March