starnieuws

Suriname goed op weg bij versterken vrouwen

17 Feb 2017, 22:36

Michele Jules (L) op de Regionale Consultatie in Panama.
In de Declaration of Panama zijn er afspraken opgenomen over de wijze waarop vrouwen versterkt kunnen worden. De deelnemende landen moeten gaan werken aan het vergoeden van de zorgtaken die vrouwen dagelijks vervullen, investeringen plegen, zodat vrouwen zich kunnen ontplooien en op de arbeidsmarkt kunnen ondernemen, alsook maatregelen treffen zodat vrouwen van het binnenland zich economisch kunnen ontwikkelen. De afspraken zijn vorige week gemaakt tijdens de Regionale Consultatie voorafgaand aan de 61e Commission on the Status of Women (CSW61).

Michele Jules heeft namens het ministerie van Binnenlandse Zaken de meeting vorige week in Panama bijgewoond. Zij zegt dat Suriname al goed op weg is met de uitvoering van de afspraken. Het land heeft in de basiszorgverzekering al sociale bescherming voor vrouwen en er wordt gewerkt aan een nationale pensioenwet. Een groot deel van de landen in Latijns-Amerika heeft in tegenstelling tot Suriname, bijvoorbeeld nog geen Algemene Oudedagsvoorziening.

De Regionale Consultatie, vooruitlopend op CSW61 is georganiseerd om een moment van reflectie en debat te hebben tussen de vertegenwoordigers van de regeringen van de regio. Dit met het oog op het definiëren van consensus en afspraken over het prioriteitsthema van CSW61, alsook andere cruciale kwesties met betrekking tot gendergelijkheid en de empowerment van vrouwen. De Economic Empowerment of Women in the Changing World of Work is het prioriteitsthema van de CSW61, die volgende maand in New York wordt gehouden.

Aan de Regionale Consultatie hebben landen uit Latijns-Amerika en het Caraibisch gebied en de organisaties, National Institute of women in Panama(INAMU), National Institute of women in Uruguay(INMUJERES) en de UN Women deelgenomen, meldt de voorlichting van Biza.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April