starnieuws

SuAid haalt dit jaar geld op voor bejaarden tehuizen

03 Dec 2016, 02:56

Bestuursleden van stichting SuAid: Consuela Prade, Nancy Karjodirono, Giwani Zeggen, Sidney Grunberg en Thersa Chablani- Wong Swie San. (Foto: Raoul Lith)
Stichting SuAid streeft ernaar om dit jaar SRD 1 miljoen op te halen voor bejaarden tehuizen. Sinds eind 2014 wordt geld ingezameld voor het uitvoeren van goede doelen. Vrijdag is het halfjaar verslag gepresenteerd op een persconferentie om zo verantwoording af te leggen aan de samenleving. “Als je mensen geld vraagt voor goede doelen, moet je ook achteraf uitleggen wat je met dat geld hebt gedaan,” zegt Giwani Zeggen, voorzitter van het SuAid bestuur.

Zeggen benadrukte dat een accountantsverslag, waarin alle uitgaven van SuAid zijn verantwoord, is uitgebracht omdat het geld verantwoord moet worden en het publiek daar recht op heeft. “Ik weet dat het niet normaal is voor stichtingen die publieksgeld ophalen om een accountantsverslag uit te brengen, maar wij willen dan ook een nieuwe trend zetten daarmee,” deelt Zeggen mee. Het verslag wordt ook geaudit door een ander accountantskantoor. Hij vertelt dat het bestuur zich aan de belofte heeft gehouden en zich gratis inzet voor de gemeenschap. Geen enkel geld dat is opgehaald is ten eigen bate gebruikt, ook niet voor onkosten van brandstof, telefoonkosten en eten.

Uitgevoerde projecten
SuAid penningmeester, Sidney Grunberg, geeft aan dat tot 22 december 2015, SRD 326.048 is opgehaald. In 2016 is doorgegaan met doneren; het bedrag is uiteindelijk opgelopen tot SRD 336.169. Dit geld is gestopt in vijf projecten bij Stigesu, Mr. Huber stichting, Zr. Dankers Centrum, Blindencentrum en Betheljada. Het meeste geld, SRD 107.177, is gegaan naar het Blindencentrum. In de prospects is ook opgenomen geld uitgegeven aan de Anniestichting, het Goudenhart en het ouderkamerproject van zowel het Diakonessenhuis en ’s Lands Hospitaal die nog projectdonaties hebben ontvangen na juli 2016.

SuAid 2016 wordt op 12 december gelanceerd bij Radio 10. Er is inmiddels een sms-actie gestart voor donaties, via 1919 (Digicel). Binnenkort zal donatie ook mogelijk zijn via Telesur. “Door een sms te sturen heb je al gewonnen. Je kiest er zo voor te helpen een medeburger gelukkig te maken”. SuAid mikt op een miljoen SRD dit jaar. Deze keer ligt de focus op bejaarden tehuizen. Een aantal sociale instellingen is in kaart gebracht dat zich bezighoudt met de zorg van seniore burgers. De noden daar zijn hoog, legt Thersa Chablani-Wong Swie San uit. Op dit moment staan op de lijst Huize Ashiana, Paraclub, Stichting Wiesje, De mantel, Blauwe Nest, Evie, Huize Albertine en Huize Majella. De grote zorgpunten bij deze organisaties zijn divers, transport (rolstoelbus), een nieuwe schutting, technische middelen tot een bewegingspark. "Zijn allemaal kosten die aan de hoge kant liggen voor hen". Chablani-Wong Swie San merkt op dat er ook met de overige bejaarden tehuizen zal worden gesproken.

Raoul Lith

Advertentie