starnieuws

Interventieprogramma helpt cataractchirurgie op weg

03 Dec 2016, 09:43
Staaroperaties zijn in de afgelopen tien jaar meer dan verdrievoudigd in Suriname. Volgens onderzoekers is er een slagingskans van meer dan 85% bij de cataractchirurgie in het land. Het succes is te danken aan een cataract interventieprogramma dat tien jaar geleden is uitgevoerd.

Het verbeteren van de cataractzorg is sinds 2005 één van de belangrijkste doelen van het Suriname Eye Center, schrijft Reuters Health. Het centrum heeft in 2006 een interventieprogramma gelanceerd dat gericht was op het verbeteren van de infrastructuur van cataract chirurgische diensten, het openen van een ambulant opleidingscentrum, het verwerven van nieuw apparatuur en opleiding van het personeel in het gebruik van phacoemulsificatie, een "moderne" procedure waarbij de aangetaste lens wordt verwijderd uit het oog en wordt vervangen door een intraoculaire lens.

Oogarts Jerrel Pawiroredjo van het Eye Center en zijn collega’s hebben het programma beoordeeld door het aantal en de resultaten van staaroperaties van 2006 tot en met 2014 te analyseren. Daarnaast hebben ze de Rapid Assessment of Avoidable Blindness Survey (2013-2014) gebruikt om de cataract situatie in Suriname met ongeveer 3.000 personen van 50 jaar en ouder te evalueren.

Het aantal staaroperaties in het centrum is van 1.150 in 2006 gestegen naar 4.538 in 2014. Ongeveer 87% van operaties zijn uitgevoerd in het centrum; 5,8% is uitgevoerd in een particuliere ziekenhuis, 4,8% betreft humanitaire oogoperaties en 2,4% is in het buitenland uitgevoerd. Ofschoon de cataract situatie in Suriname nu “goed onder controle” is, zeggen de auteurs van het onderzoek dat “de slechte resultaten nog steeds groter zijn dan 5%.”

"Beschikbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn de belangrijkste elementen in het Suriname cataract interventieprogramma geweest. Van groot belang is adequate organisatie van de nationale oogzorg," zegt Pawiroredjo aan Reuters Health.
Het beleid van het Eye Center "is om alle lokale oogartsen en de oogzorg te centraliseren in één overheidskliniek, om sub-specialiteiten te ontwikkelen en om routinematig diensten te bieden aan alle afgelegen wijken en dorpen," zegt hij via e-mail. "Dit concept heeft bewezen goed te werken."

"Andere belangrijke omstandigheden waren gratis ziektekostenverzekering voor ouderen met een volledige dekking voor staaroperatie, de overgang van conventionele extracapsulaire cataract operatie naar phacoemulsificatie en de aanschaf van moderne apparatuur," voegt hij eraan toe. "Phacoemulsificatie staaroperatie is zelfs gebracht naar stammen in het Amazone regenwoud die in het verleden geen toegang tot oogzorg hadden," merkt Pawiroredjo op. "Indien mogelijk, zoals het geval is in Suriname, is phacoemulsificatie de voorkeurstechniek, maar moeten de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. '


Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April