starnieuws

Piloot ramptoestel Colombia wist van brandstoftekort

02 Dec 2016, 12:13

De stoffelijke overschotten van de omgekomen voetballers zullen vrijdag worden overgevlogen naar Brazilië.(Foto: Reuters)

Voetballers en crewleden zijn aan boord gefilmd net voor aanvang van de doemvlucht. (Foto: Gigavision)

De route van het ramptoestel. (Beeld: BBC)

In zowel Medellin, Colombia als in Chapeco, Brazilië, is er hulde gebracht aan het Chapecoense voetbalteam. (Foto: AFP)
De piloot van het chartertoestel dat maandag is neergestort in Colombia was voor het opstijgen vanaf een luchthaven in Bolivia gewaarschuwd dat hij onvoldoende brandstof zou kunnen hebben, zegt een rapport. Een luchthavenofficier had haar bezwaren geuit, nadat zij het vluchtplan had gecontroleerd, schrijft de Boliviaanse krant Deber.

Bij de crash zijn 71 mensen overleden, waaronder leden van het Braziliaanse eersteklasse voetbalteam Chapecoense. Zes mensen hebben de ramp overleefd. De lichamen van de slachtoffers zullen vandaag worden teruggevlogen naar Brazilië.
Colombiaanse autoriteiten hebben gezegd dat het bewijs groeit dat het BAE 146 Avro RJ85 toestel van Britse makelij, zonder brandstof kwam te zitten toen hij probeerde te landen op de luchthaven van Medellin. Experts zeggen dat het toestel dichtbij of op zijn maximale hoogte vloog. In een uitgelekte tape is de waarschuwing van een “complete elektrische storing” en “gebrek aan brandstof” van piloot, Miguel Quiroga, te horen.

De Boliviaanse luchtvaartautoriteiten hebben donderdag de exploitatievergunning van chartermaatschappij Lamia - die deels eigendom was van Quiroga- en twee andere luchtvaart ambtenaren, geschorst.

In het rapport dat de krant Deber aanhaalt, wordt gesteld dat de luchtvaartofficier van de Boliviaanse luchthavenautoriteit op de luchthaven van Santa Cruz, haar bezorgdheid had geuit dat de brandstof voorraad van het vliegtuig slechts genoeg was voor de exacte vluchttijd. De krant schrijft dat ze beschreef hoe een klerk van de luchtvaartmaatschappij, die bij de crash is omgekomen, haar had verteld dat de piloot ervan overtuigd was dat hij genoeg brandstof had. Ondanks haar bezwaren, is het vliegplan doorgegeven aan de Boliviaanse luchtcontrole. Boliviaanse ambtenaren hebben nog niet gereageerd op het rapport.

In een eerder rapport dat de Braziliaanse krant O Globo heeft gebruikt, wordt gesuggereerd dat door een vertraagd vertrek, werd afgezien van een tankstop in Cobija - op de grens tussen Brazilië en Bolivia - omdat de luchthaven ’s nachts niet werkt. De piloot had de mogelijkheid om bij te tanken in Bogota, zegt het rapport, maar hij heeft ervoor gekozen regelrecht naar Medellin te vliegen.

Het hoofd van Lamia, Gustavo Vargas, heeft woensdag gezegd dat het vliegtuig voldoende brandstof had moeten hebben voor ongeveer vier en een half uur en dat elke beslissing om bij te tanken de keuze was van de piloot. In een andere ontwikkeling zegt de Colombiaanse luchtverkeersleider die de noodoproep had ontvangen dat ze doodsbedreigingen heeft ontvangen na de crash. "Ik deed alles wat menselijkerwijs mogelijk is en technisch noodzakelijk is om de levens van de passagiers te redden, maar helaas waren mijn inspanningen niet genoeg," schreef Yaneth Molina in een brief aan haar collega's, die later is vrijgegeven aan de media.
Bij nadering van Medellin, had de piloot in eerste instantie getracht toestemming te krijgen om met spoed te landen, maar er werd prioriteit gegeven aan een ander vliegtuig, omdat het een brandstoflek had. Aan de Lamia-vlucht werd gezegd om zeven minuten te cirkelen.

De vader van de Braziliaanse voetballer, Helio Hermito Zampier Neto, heeft gezegd dat zijn zoon aan het herstellen is en in staat zal zijn om zijn carrière te hervatten. De 31-jarige verdediger van de Chapecoense is één van de zes overlevenden van de vliegtuigramp maandag. Zijn toestand is na een operatie aan een long, een knie, een pols en zijn hoofd, stabiel. Van de twee van de overlevende bemanningsleden Ximena Suarez en Erwin Tumiri, is gezegd dat ze in goede staat zijn. De vier anderen zijn nog in intensive care.

In de geboortestad van het Braziliaanse team Chapecoense, Chapeco, in het zuiden van Brazilië zijn tijdelijke constructies opgezet in het voetbalstadion waar zaterdag, morgen, een luchtwake wordt gehouden voor de omgekomen spelers.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April