starnieuws

VN biedt excuses aan voor rol cholera-uitbraak Haïti

02 Dec 2016, 08:08

De cholera-epidemie in Haïti heeft ongeveer 10.000 mensen gedood. (Foto: AFP)
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) heeft voor het eerst excuses aangeboden aan de bevolking van Haïti voor de rol van de organisatie in een dodelijke uitbraak van cholera. Haïti was cholera-vrij tot de ziekte in 2010 door Nepalese blauwhelmen naar het land werd gebracht.

Sindsdien heeft de acute bacteriële ziekte ongeveer 10.000 mensen gedood. De VN-topman zei echter alleen dat hij spijt heeft voor het falen van de VN om de verspreiding van cholera te voorkomen en niet voor het brengen van de ziekte in de Caribische natie.

"Namens de Verenigde Naties, wil ik heel duidelijk onze excuses aan de Haïtiaanse mensen aanbieden," sprak Ban Ki-Moon. "We hebben gewoon niet genoeg gedaan in verband met de cholera-uitbraak en de verspreiding ervan in Haïti. We betreuren onze rol ten zeerste."

De cholera-uitbraak is toegeschreven aan lekkende rioolbuizen op een VN-basis, terwijl Haïti aan het bijkomen was van de verwoestende aardbeving van 2010. De VN heeft haar betrokkenheid lang ontkend, maar heeft in augustus dit jaar erkend dat zij er een hand in had.

Maar de VN accepteert geen wettelijke verantwoordelijkheid en zegt dat zij wordt beschermd door de diplomatieke immuniteit van aanspraken op schadevergoeding van de families van slachtoffers.

Cholera veroorzaakt diarree, misselijkheid, braken en spierkrampen. Zodra dat in de watertoevoer terecht komt, is hij moeilijk te stoppen - vooral in een land als Haïti dat bijna geen effectieve waterafvoersystemen heeft.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April