starnieuws

Binnenlandse jongeren betrokken bij strijd tegen HIV

01 Dec 2016, 19:47
Jongeren tussen 12 en 19 behoren over het algemeen tot een risicogroep bij het besmet worden met HIV. In het binnenland wordt het risico hoger ingeschat. Het ministerie van Volksgezondheid heeft met het project Youth Outreach 2016, de strijd tegen nieuwe HIV infecties verder uitgebreid naar jongeren tussen de 10 – 19 jaar in Sipaliwini en Brokopondo. In Kwamalasemutu, Boven-Suriname en de dorpen rondom Brownsweg zullen tientallen jongeren de komende maanden intensief getraind worden tot peer educators.

Uit onderzoekdata van het Multiple Indicator Cluster Survey (2010) blijkt dat jongeren in het binnenland vaak vóór hun vijftiende seks hebben en met meerdere partners. Het vruchtbaarheidscijfer ligt in het binnenland ook hoger en de kennis van HIV en condoomgebruik is lager dan bij leeftijdsgenoten in andere gebieden. Naast het opvijzelen van hun kennis over HIV, zal de jeugd geleerd worden hoe cultuurelementen te verwerken in voorlichtingsmateriaal.

Uitgaande van verschillende praktijken gelinkt aan cultuur en traditie is het belangrijk om deze jongeren vanaf hun 10e levensjaar te versterken, zegt de voorlichting van Volksgezondheid. Eerder is voornamelijk gefocust op jongeren in de kustgebieden. Suriname heeft de afgelopen jaren successen geboekt in het terugdringen van het aantal HIV infecties. De geschatte prevalentie onder volwassenen is 0.9% in de leeftijdsklasse 15 – 49 jaar. Het aantal personen met HIV is rond de 3800, zegt het ministerie.

Youth Outreach 2016 wordt gefinancierd door Global Fund en uitgevoerd door Stichting Communicatie, Cultuur en Ontwikkeling in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het project past binnen het algemene doel van het Nationaal HIV Strategisch Plan 2014 – 2020 om nieuwe infecties te reduceren en de levenskwaliteit van personen die leven met HIV, te verbeteren.

Advertentie