starnieuws

Bundeling moet overheid dwingen vonnissen uit te voeren

01 Dec 2016, 05:56

Het document is getekend door Petrus Adam, bewoners Moiwana, André Ajintoena, voorzitter van Moiwana, Margriet Biswane, dorpshoofd Alfonsdorp en Jona Gunther, voorzitter van Klim. (Beeld: René Gompers)

De samenwerking is beklonken tijdens de herdenking van 30 jaar slachting Moiwana.

Margriet Biswane, dorpshoofd van Alfonsdorp overhandigt het document aan minister Edgar Dikan.
Overlevenden en nabestaanden van de Moiwana slachting willen, zoals het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten voorschrijft, dat er onderzoek en berechting komt. In een andere zaak waarbij de overheid gevonnist is om de grondenrechten van de Inheemsen te erkennen, wordt er ook niets gedaan. De organisatie van Kalina en Lokono Inheemsen Marowijne (KLIM), de stichting Moiwana en de bewoners van Moiwana, hebben woensdag de handen ineen geslagen om gezamenlijk van de overheid af te dwingen dat de vonnissen worden uitgevoerd. Zij gaan zich ook sterk maken om samen met de overheid hun woongebieden te ontwikkelen.

Op 29 november 1986 zijn er 39 mannen, vrouwen en kinderen door het Nationaal Leger op brute wijze gedood. In het dorp zou de leider van het Jungle Commando, Ronnie Brunswijk, thans politicus en zakenman, zich ophouden. Het Nationaal Leger stond toen onder bevel van Desi Bouterse, nu president. In 2005 is de overheid door het Inter Amerikaans Hof veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, excuses aanbieden, een fonds opstarten voor de wederopbouw van het dorp, onderzoek en berechting van de daders. President Ronald Venetiaan heeft in 2006 namens de Staat excuses aangeboden, aan de wederopbouw wordt gewerkt en er moeten nog twee nabestaanden vergoed worden.

In 2007 hebben de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en KLIM met juridische ondersteuning van het Forest Peoples Programme (FPP) uit Engeland, de Staat voor het gerecht gesleept. In het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten uitgesproken in januari dit jaar, staat dat Suriname bezig is de rechten van de Kalina (Caraiben) en Lokono (Arowakken) te schenden. De Staat heeft twee jaar de tijd om de collectieve rechtspersoonlijkheid van inheemse en tribale volken bij wet te regelen, en drie jaar om collectieve grondtitels uit te geven voor de traditionele grondgebieden. De rechtbank heeft ook gevonnist dat deze inheemse volken recht hebben op teruggave van hun gronden die in de loop der jaren aan derden zijn uitgegeven. Ook mogen er geen nieuwe grondtitels of grondhuur in het inheems gebied worden verstrekt. Op 8 augustus, Internationale dag van Inheemsen, hebben verschillende groepen een protestdemonstratie gehouden om de regering aan het uitvoeren van het vonnis te herinneren.

De Binnenlandse Oorlog heeft de relatie tussen de verschillende groepen binnenlandbewoners geschaad, halen Margriet Biswane, dorpshoofd van Alfonsdorp en André Ajintoena, voorzitter van stichting Moiwana aan. De verdeeldheid is mede oorzaak geweest dat de ontwikkeling in hun woongebieden is achtergebleven, stellen ze. Ajintoena haalt aan dat de nabestaanden en overlevenden, anders dan de regering denkt, wel klaar zijn voor het onderzoek. “We zijn ‘ready’, we hebben geen ruzie meer met militairen, er is lang gewacht, we willen antwoorden,” geeft hij aan. De groepen hebben “herbevestigd de eeuwenlange traditionele banden en strategische samenwerking.” Er is een gezamenlijke verklaring getekend. De groepen gaan samen, het uitvoeren van de vonnissen en ontwikkeling van hun woongebieden, afdwingen. De ondertekenaars hebben een exemplaar van de “herbevestiging van het vredesgevoel tussen de Marrons en de Inheemsen” aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling overhandigd. Het document is getekend door Petrus Adam (namens de bewoners van Moiwana) Ajintoena, Biswane en Jona Gunther, voorzitter van Klim.

René Gompers

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April