starnieuws

Staatsolie blij met OPEC-akkoord: olieprijs schiet omhoog

30 Nov 2016, 15:28
De olieproducerende landen, verenigd in OPEC, hebben besloten de productie met 1,2 miljoen vaten per dag te verlagen, tot 32,5 miljoen vaten. Na de bekendmaking vandaag, zijn de olieprijzen meteen flink de lucht ingegaan. Dit akkoord is bereikt na lange onderhandelingen. Na acht jaar gaat de olieproductie omlaag opdat de olieprijs weer kan stijgen. Rudolf Elias, algemeen directeur van Staatsolie, is bijzonder ingenomen met het OPEC-akkoord.

Mohammed al-Sada, de voorzitter van het kartel van olie-exporteurs, heeft de productie limiet bekendgemaakt in Wenen, waar de OPEC-leden bijeen zijn. De overeenkomst is gesloten om de overaanbod van olie te verkleinen. De OPEC voert ook gesprekken met grote olieproducerende landen, die geen lid zijn. Zo zou Rusland bereid zijn de productie met 300.000 vaten te verlagen. Na de bekendmaking is de Brentolie met 8,7% gestegen tot US$ 49,90 per vat.

Elias, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat voor iedere dollar dat de olieprijs stijgt, verdient Staatsolie US$ 500.000 per maand extra. Dit komt neer op US$ 6 miljoen per jaar. "Wij verwachten dat de olieprijs door deze OPEC-deal gemiddeld met ongeveer 5 tot 10 US dollar per barrel gaat stijgen op jaarbasis. "Dit betekent voor Staatsolie tussen de US$ 30 en 60 miljoen US dollar meer aan inkomsten. Voor Staatsolie en Suriname is dit dus een mooie dag," stelt Elias.

Advertentie

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April