starnieuws

Paragsingh: Geen uniforme aanpak jeugdige criminelen

01 Dec 2016, 03:24

Jongeren tijdens de gesimuleerde rechtszitting inde Congreshal (Foto: PADF/RAPP)
Een uniforme aanpak van jeugdcriminaliteit is er niet. Een jeugdige die voor de eerste keer een strafbaar feit pleegt, vergt een andere aanpak dan van een jeugdige veelpleger. Dit vindt waarnemend advocaat-generaal bij het Openbaar Ministerie, Garcia Paragsingh.

Paragsingh merkt op dat het thema van misdaadpreventie van jeugdigen vandaag de dag meer dan ooit aan de orde is "en terecht ook." Het aantal jonge misdadigers is in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van 2015 met 60% gestegen. Jeugdcriminaliteit kan vele vormen aannemen. Van kleine diefstallen, drugshandel tot seksuele misdrijven. Paragsingh stelde de vorige week tijdens de mock court competitie van vijf LBO-scholen in de Congreshal, dat vroegtijdig signaleren en ingrijpen, van groot belang zijn om te voorkomen dat minderjarigen het criminele pad opgaan. Ze prees het initiatief van de gesimuleerde rechtszittingen vanuit het Resistance And Prevention Program (RAPP) dat ondersteund wordt door de Pan American Development Foundation (PADF). Daarbij zijn jongeren bewust gemaakt over de gevolgen van crimineel gedrag.

De jongeren van nu gaan mee met de tijd en ontmoeten elkaar op social media. Dat vraagt van de politie, het Openbaar Ministerie en de overige ketenpartners dan ook een andere aanpak om problemen sneller en eerder te kunnen signaleren en daarop tijdig te kunnen inspelen. Immers, in aanraking komen met de politie en achter slot en grendel geplaatst worden, heeft een blijvende impact op het leven van de jeugdige vooral bij het ontbreken van de nodige begeleiding tijdens de detentie en goede nazorg, meent de advocaat-generaal. "Het insluiten van een volwassene is reeds voor deze een pijnlijke ervaring, laat staan voor een jeugdige, die ongeacht het misdrijf dat gepleegd is, kind is en blijft."

Paragsingh concludeert dat jeugdigen vaak genoeg door omstandigheden buiten hen om overgaan tot het plegen van misdrijven en in vele gevallen niet alleen verdachte, maar zelf ook slachtoffer zijn of zijn geweest. Volgens haar heeft het Openbaar Ministerie tevens een preventieve taak overeenkomstig artikel 146 GW. Het beleid ten aanzien van de jeugdige die een misdrijf heeft gepleegd is dan ook: Insluiten als het niet anders kan, in het uiterste geval.

"Ook wij krijgen te maken met first offenders, de licht criminele jongeren en de veelplegers", zegt de advocaat-generaal. "In onze optiek is een stabiel gezinsleven, een school waar het kind zich veilig voelt en waar het wordt gewaardeerd en gestimuleerd overeenkomstig zijn mogelijkheden." Paragsingh pleit voor een omgeving/buurt waar er voldoende toezicht is en de volwassenen zich verantwoordelijk gedragen. Voorts is van belang dat er een groep leeftijdsgenoten is waar het kind zich wel bevindt. Dit zijn factoren die crimineel gedrag van jeugdigen kunnen voorkomen.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April