starnieuws

Primeur voor Surinaamse modellen

30 Nov 2016, 19:17

Chinese modeontwerpster Gong Hangyu en de Surinaamse modellen haar Chipao ontwerpen. (Foto’s: Ranu Abhelakh)
Gong Hangyu, de Chinese fashion designer, is zeer onder de indruk van de Surinaamse modellen. Afgelopen zaterdag liepen twaalf schoonheden in haar Chipao ontwerpen. Een primeur voor Suriname! Het was de eerste keer dat modellen uit Zuid-Amerika/Caribisch Gebied in haar kledinglijn ‘Chantel Gong’, een modeshow gaven.

Gong raakt niet uitgesproken over de schoonheid van de modellen. “Hun lichaamsbouw is veel robuuster dan van (typische) Chinese vrouwen. Ze zijn veel directer en minder gereserveerd.” De Chipao (ook wel Qipao of Cheongsam genoemd) is de Chinese vrouwenkleding uit één stuk, een nauwsluitende jurk, met een ronde opstaande kraag. “Ik wilde niet dat ze die jurk uittrokken. Ik wilde steeds een foto van ze maken. ”Een Chipao versterkt de vrouwelijkheid, de kracht, vorm en schoonheid, geeft ze aan. “Ik kon mijn ontwerpen voelen op hen. Vooral als de modellen een draaide maakte, zijwaarts stonden, zag je hun lichaamsvorm en prachtige heupen schitteren in de Chipao.”

Internationale standaarden
De modeshow met Gongs ontwerpen was deel van de ‘Asian Night’. Het mode platform Suriname ’N Style van fashion director Warda Marica hielp met de opzet van de show. “Het was geweldig om met hen te werken”, zegt Gong. Zij werkt in China en daar buiten met Westerse modellen, uit Rusland of Europa. Bij modeshows hanteren de fashion designers in hun ontwerpen de internationale standaarden. De Surinaamse modellen moesten ook hieraan voldoen, zoals de maximale heupbreedte van 95 cm. Hierdoor konden maar twaalf van de zestien geselecteerde dames meelopen, geeft Marica aan.

Eindelijk iets anders
Gong had 50 kledingstukken meegenomen. De modellen showden die in twee ronden. Zij liepen een combinatie van de Chinese elegante stijl met een open Westerse stijl, waardoor de Chipao moderner uitviel, vertelt Gong. “Het was te gek, die kleren, het lopen. Het was echt anders”, reageert model Raquel Wijnerman. Ook model Sigourney Maatstap ervoer het geheel als geweldig, “het was eindelijk iets anders”. Het sluitstuk was een Chipao choreografie met dans en modeshow, met Gong als modekunstenaar. Geflankeerd door twee dansers in het wit (water) en zwart (inkt), ontworp zij met een penseel in de hand de Chipao’s. De zwart/witte creaties werden vervolgens door de modellen gelopen.

Prijskaartje USD 435 - 4350
Er was veel interesse in de modeshowkledij; of die na de show te koop was. De Chantel Gong ontwerpen kennen verschillende prijskaartjes; tussen de CNY 3000 en CNY 30.000 (ongeveer USD 435 – USD 4350). Chipao’s zijn niet alleen voor slanke personen of slechts Chinezen, benadrukt Gong, “Nee, elke vrouw, Westers, Amerikaans kan erin gekleed gaan.” De jurken worden voor elke size op maat ontworpen. “Een handgemaakt ontwerp, de keuze voor de patronen, de kleur en het textiel bepalen of iemand er slank of voller uit ziet in de Chipao.”

Samenwerking
Marica blikt tevreden terug, “Met een gevoel van verdere samenwerking op mode gebied tussen Suriname en China. Ik denk dan vooral aan kennisuitwisseling.” Surinaamse ontwerpers hebben vaak een achtergrond van modiste, crafters en hobbyisten. In een samenwerking met Gong en andere Chinese ontwerpers, kijkt Marica uit naar trainingsopties. “Over het samenstellen van een collectie, materiaalkennis, marketing en tips & tricks.”

Gong ziet toekomstmuziek in de Surinaamse fashion wereld. Surinaamse ontwerpers en modellen kunnen in China training volgen en eventueel op de catwalk lopen. En omgekeerd kunnen de Chinese mode deskundigen zich in Suriname oriënteren. Marica: “Het zou fantastisch zijn als we volgend jaar in de Suriname Fashion Week een gast designer uit China zouden hebben. Mooi bewijs van de uiting van de samenwerking!”

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April