starnieuws

Santokhi zal verslag doen aan president over missie

22 Oct 2016, 08:12

VHP-voorzitter Chan Santokhi
VHP-voorzitter Chan Santokhi verwacht de komende week president Desi Bouterse te informeren over de resultaten van diplomatieke gesprekken en de diaspora gemeenschap. "Enkele initiatieven vanuit bijvoorbeeld India, kunnen slechts op regeringsniveau worden opgepakt. De bal ligt dus bij de president en zijn team om de voorzetten die we geven in te koppen," antwoordt de leider van de oranje-partij op een vraag van Starnieuws.

De Indiase regering is bereid om te steunen met projecten. Gewacht wordt op een formele uitnodiging. "Dat is iets wat de oppositie uiteraard niet zelf kan doen. Daarom zal ik de president persoonlijk informeren en aangeven wat volgens mij nodig is," legt Santokhi uit. Santokhi had tijdens zijn buitenlands verblijf reeds aangekondigd dat hij de president zou informeren over de resultaten.

De politicus zegt dat tijdens de anderhalve maand durende buitenlandse missie, hij de betrokkenheid van de Surinaamse gemeenschap in de diaspora weer nieuwe energie heeft kunnen geven. Het regeringsbeleid in Suriname heeft veel mensen gedemotiveerd en er is een zekere ‘moeheid’ ontstaan. De animo om te helpen was gering. Van veel mensen kreeg ik te horen ‘eigen schuld, dikke bult’. Mijn bezoek heeft mensen weer geïnspireerd en ik ben blij dat dit onder meer heeft geleid tot een brede particuliere actie om de gezondheidszorg via ziekenhuizen te ondersteunen," stelt Santokhi.

Surinamers uit alle geledingen zijn nu bezig om op basis van concrete verzoeken van de ziekenhuizen, te helpen de nood te verzachten. Vanuit Suriname is de Nationale Ziekenhuis Raad bereid gevonden dit te coördineren. "Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar elk leven dat gered kan worden is van belang. Tegelijkertijd moeten wij in Suriname komen tot een fundamenteel andere opzet van de ziekenzorg, want zo kan het niet doorgaan. We dichten het ene gat met het andere en struikelen van de ene crisis naar de andere. Het is onverantwoord wat er nu gebeurt."

Santokhi geeft aan dat hij in Nederland én in India kanalen heeft weten te openen die kansen bieden voor concrete projecten om weer werkgelegenheid te scheppen en de economie een push te geven. "Ik ben benieuwd of regering en coalitie deze constructieve aanpak zullen ondersteunen. Het is gewoon zo dat de oppositie meer credibility heeft dan de huidige regering. Ik hoop dat ze er gebruik van maken," zegt de VHP-voorzitter.

Advertentie