starnieuws

IMF-consultatie zal effectiviteit maatregelen toetsen

22 Oct 2016, 00:04
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft in een open dialoog met de Surinaamse autoriteiten over het beleid voor herstel van de macro-economische stabiliteit. Dit antwoordt Communications officer Raphael Anspach van het IMF op een vraag van Starnieuws. In november vindt er na twee jaar weer een Artikel IV consultatie plaats met de autoriteiten.

Op grond van artikel IV van de statuten van het IMF, houdt het Fonds meestal jaarlijks bilaterale besprekingen. Tijdens dit overleg worden de algemene economische ontwikkelingen in het land geëvalueerd. Ook de maatregelen gericht op het handhaven van de economische stabiliteit, het garanderen van een duurzame externe balans en verdere liberalisering van de buitenlandse handel. Op de vraag over de uitgifte van de Staatsobligatie op internationale markten voor US$ 550 miljoen, geeft Anspach een diplomatisch antwoord: Suriname’s sovereign debt issue will help meet the government’s near term financing needs.

Suriname is in mei dit jaar een lening van US$ 478 aangegaan met het IMF voor de uitvoering van het tweejarig Stabilisatie- en Herstelprogramma. Daarmee heeft het land zich vastgelegd aan een zware verantwoordingsplicht. Zo is Suriname verplicht om dagelijks de samenstelling van de officiële buitenlandse reserves en de deviezenstroom van de Centrale Bank van Suriname door te geven aan het fonds. Ook moet de informatie over de officiële en parallel wisselkoersen, het aantal valutatransacties (aankopen en verkopen) door banken en cambio’s dagelijks worden verstrekt aan het IMF. Per maand heeft de regering zich maar aan liefst 27 punten voor informatieverschaffing over de staatshuishouding verplicht.

Suriname moet de lening met een rente van 1,5% in vijf jaar terugbetalen. De eerste aflossingen moeten in 2019 geschieden. De laatste Artikel IV consultatie, waarbij de gehele economie onder de loep wordt genomen, is van oktober 2014. Na de voltooiing van de consultaties van de IMF-missie in november, zal de raad van bestuur van het Fonds het beoordelingsrapport bespreken. Vervolgens volgt er een beoordeling van de economische situatie van het land en de mate waarin de genomen maatregelen toereikend zijn voor het economisch beleid.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March