starnieuws

Rachel van der Kooye introduceert boek op Curaçao

21 Oct 2016, 23:13

Rachel van der Kooye presenteert een exemplaar van haar boek aan Hensley Koeiman politiek leider van MAN. (Foto: Tony Krolis)
(Aangeboden)

De Surinaamse journalist/schrijver Rachel van der Kooye heeft haar boek getiteld “De Hebreeuwse Identiteit” geïntroduceerd op Curaçao en donderdag aangeboden aan Hensley Koeiman de politieke leider van de sociaaldemocratische partij MAN, die op 6 oktober 2016 de verkiezingen heeft gewonnen op het eiland. Hij zegt het een eer te vinden het boek in ontvangst te mogen nemen en is zich bewust van de effecten die de slavernij heeft op de nabestaanden van de tot slaafgemaakten. Het boek gaat over een onderzoek naar de identiteit van de nabestaanden van de slachtoffers van de trans-Atlantische slavernij.

Dit onderwerp is een pijnlijk deel in de geschiedenis waarover niet wordt gesproken. Mensen van Afrikaanse afkomst weten vaak niet wat hun identiteit is. Bij de vraag waar hun voorouders vandaan komen verwijzen ze naar Afrika, maar waar van Afrika kunnen ze veelal niet aangeven. Velen verwijzen dan naar Ghana of Ivoorkust, maar daar waren kustvaartpunten van waaruit de gevangenen werden getransporteerd naar de Amerika's om tot slaaf te worden gemaakt. De probleemstelling is dan ook: Wat is de identiteit van de mensen van Afrikaanse afkomst? De subvragen zijn: Uit welk land zijn hun voorouders afkomstig? Wat is er met hun voorouders gebeurd en waarom is dat gebeurd? Hoe komt het dat de mensen van Afrikaanse afkomst niet weten wat de oorsprong is van hun voorouders? Het doel van het onderzoek is de identiteit te vinden van die Afro die naar een identiteit zoekt. De onderzoeksmethode is gebaseerd op het principe van onderzoeksjournalistiek: observatie, literatuurstudie en interviews.

De zoektocht
De schrijver die ook onderzoeksjournalistiek docent is, is op zoek gegaan naar het verleden, het leven vóór de trans-Atlantische slavernij, het leven vóór de kolonisatie van Afrika door de Europeanen, het leven van de voorouders. De verkregen informatie maakte haar enthousiast. Er ging een geschiedenis voor haar open, die tot nu toe verborgen is gebleven. De informatie waarachter ze is gekomen is vervat in haar boek dat vertrekt vanuit een Bijbelse inspiratie en het Bijbelse verhaal om zo te komen tot een analyse van de identiteit van mensen van Afrikaanse afkomst. Data uit spirituele bronnen worden gecombineerd met data uit seculiere bronnen. Sommigen zullen denken, dat het boek gaat over Bijbelse geschiedenis, maar bij het lezen zullen ze zich realiseren, dat het gaat over de zwarte geschiedenis, de geschiedenis van de afstammelingen van tot slaafgemaakten. Veel bronnen geven aan, dat hun geschiedenis opgetekend staat in de Bijbel. Historici en theologen brengen de vloeken van Deuteronomium 28 en Bijbelse profetieën in verband met het leven van deze mensen, die volgens de bronnen de afstammelingen zijn van de Bijbelse Israëlieten, die ook wel Hebreeën of Hebreeuwse Israëlieten worden genoemd.

Presentatie
Van der Kooye presenteert op grond van 150 bronnen haar argument in zes hoofdstukken die beschrijven hoe de Hebreeën werden verspreid over alle vier hoeken van de aarde, omdat zij het eeuwig verbond niet hielden dat hun voorouders met hun God, de Schepper van hemel en aarde, hadden gemaakt. Aangezien de Hebreeuwse Israëlieten ook Joden werden genoemd, toont zij aan dat de meeste Joden die nu in Israël wonen, niet het Bijbels volk van de God van Israël zijn, maar tot het Jodendom bekeerde Europeanen die in 1948 emigreerden naar de tegenwoordige Staat Israël. Zij beschrijft behalve de Arabische, Afrikaanse en Europese, ook de Joodse betrokkenheid bij de trans-Atlantische slavenhandel en slavernij en geeft uitleg over de uitzonderlijke wrede wijze waarop de tot slaafgemaakten zijn verontmenselijkt. In het laatste hoofdstuk bespreekt zij de vervalsing van de geschiedenis van de tot slaafgemaakten, waardoor de mensen van Afrikaanse afkomst werden verhinderd te weten wie ze werkelijk zijn.

Het boek is gepubliceerd in het Nederlands en het Engels en de Nederlandse versie wordt nu te koop aangeboden bij Samsom Curaçao N.V, Radio Stanvaste Rotterdam en Vaco en Faranaz in Suriname. Ook is zowel de Engelse als Nederlandse versie online te bestellen via amazon.com. Het ligt in de bedoeling dat de schrijver binnenkort boeklezingen op Curaçao zal houden in samenwerking met lokale culturele organisaties.

Advertentie