starnieuws

Weg geopend voor samenwerking Geospatial data

21 Oct 2016, 19:40

Camille van der Harten, directeur GeoBusiness (l) tekent de intentieverklaring van de voorzitter van ICT-AS, Robert Hahn. De Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman kijkt toe. (Foto's: René Gompers)

De samenwerking is beklonken. Directeur GeoBusiness Camille van der Harten (m) schudt de hand met Robert Hahn, voorzitter ICT-AS.
De ICT Associatie Suriname (ICT-AS) en GeoBusiness Nederland gaan de komende tijd samenwerken. In een ‘memorandum of understanding’ die beide partijen hebben ondertekend, is opgenomen dat ze concrete stappen gaan ondernemen zoals het delen van contacten en kennis. Ze willen meer zaken doen op het gebied van geospatial data; het verzamelen, verwerken van geografische informatie en het leveren van locatie gebonden data.

Geospatial data wordt onder andere toegepast in GPS-systemen, digitale land-en ressortskaarten, satellieten, bodemonderzoek en verkeerssystemen. Deze informatie en technologie wordt veelal gebruikt in smartphones, de luchtvaart en bij openbare werken.

De ondertekening heeft donderdagavond plaatsgevonden in de residentie van de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman. “Ik denk dat dit een hele nieuwe dynamiek kan gaan betekenen voor de Surinaamse economie met name de ICT-sector,” zegt Noorman. “De economische relatie tussen Suriname en Nederland is al intensief, en dat stimuleren we zoveel mogelijk. Maar wij zoeken voortdurend naar sectoren om die samenwerking uit te bouwen. De ICT is daar een heel belangerijk onderdeel van.” De missie bestaande uit enkele bedrijven is georganiseerd door Kadaster International en GeoBusiness Nederland. Kadaster International heeft al een samenwerking met het MI-GLIS.

De ondertekening is gedaan in de ICT-week. Robert Hahn, voorzitter van ICT-AS is blij met de ontwikkeling. “Dit is zeker een grote stap. We hebben de ambitie om grote stappen te zetten. Geo business hadden we niet eens in het vizier. Nu komen we sneller bij ons doel.” Hij voegt eraan toe: “Onze ogen zijn geopend en de mogelijkheden zijn enorm. Een zeer grote kans om te leren, om zaken te doen, om onze ICT te tillen naar hoger niveaus in snel tempo.” Camille van der Harten, directeur van GeoBusiness merkt op dat er niet zomaar een overeenkomst is getekend. Er zit heel erg veel potentie in de Surinaamse ICT-sector, zegt hij. “De eerste stap is gezet. We willen vooral de ICT-AS helpen met de kennis die wij hebben. Dit alles moet uiteindelijk erin resulteren dat Surinaamse en Nederlandse bedrijven gaan samenwerken. Er valt heel veel te verdienen.”

René Gompers

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April