starnieuws

Rusland veroordeelt leningenzucht regering

21 Oct 2016, 06:36

NPS-fractieleider Gregory Rusland laat zijn stem horen over de uitgifte van Staatsobligaties. (Foto: Raoul Lith)
Net als overige leden van de oppositie, zegt de fractieleider van de NPS, Gregory Rusland, zeer bezorgd te zijn over de vele leningen die de regering neemt. Zonder enige transparantie vooraf heeft de regering besloten US$ 550 miljoen aan Staatsobligaties uit te geven op buitenlandse markten. De politicus zegt aan Starnieuws dat generaties opgezadeld worden met de gevolgen van het onverantwoorde leengedrag van de regering.

Rusland begrijpt niet vanwaar de drang tot lenen komt. "Eerst vertellen ze ons dat ze leningen tegen goede voorwaarden hebben gesloten bij het IMF en de IsDB voor respectievelijk 480 miljoen en 1,8 miljard US dollars, naast andere leningen bij de IDB en Oppenheimer bank. Nu gaan ze nog steeds door leningen overal op de wereld te zoeken. Waarom worden niet eerst deze opties die ze reeds zeggen te hebben verder uitgewerkt," vraagt de NPS-voorzitter zich af.

Rusland concludeert dat de regering in een panieksituatie is beland. "Normaal als je een lening aangaat weet je precies wat je doet en je gaat niet binnen de kortste keren leningen nemen om leningen te betalen. Er moet drastisch verandering in het paniekbeleid van de huidige regering komen."

Probleem verschuiven
De politicus vraagt zich af waarvoor de US$ 300 miljoen voor Staatsolie geleend moet worden. Gaat het om de investeringen in Newmont of is het geld bedoeld voor de uitbreiding van de Staatsolie raffinaderij? "Kennelijk probeert men met obligatiemiddelen de terugbetaalperiode van leningen te verlengen, waardoor de aflossingen per periode afnemen en de regering zo meer geld direct kan ontvangen in plaats van te wachten tot de huidige schulden/investeringen zijn afbetaald. Indien zoals tussendoor begrepen wordt het de bedoeling is om Staatsolie uit te kopen en de aandelen daar weg te halen ten behoeve van het ministerie van Financiën, zal dan niet Staatsolie maar de regering de leningen (de obligatie) terug moeten betalen. De rente alleen al op de staatsobligatie zal bij benadering circa 51 miljoen US dollars per jaar bedragen. Verder dient aan het eind van de periode van tien jaar onder normale omstandigheden het volle bedrag van 550 miljoen US dollars terugbetaald te worden. Dus men verschuift het probleem naar een volgende regeringsperiode," stelt Rusland.

De vraag die zich opdringt volgens de NPS-voorzitter is, wat het nut is om Staatsolie bij de onderhandelingen te hebben, tenzij dat bedrijf mede verantwoordelijk zal zijn voor de terugbetaling. "Het betreft mogelijk toch een 'lening' van de overheid die Staatsolie kennelijk wil uitkopen?"

Staatsolie zelfstandigheid kwijt
Als het een lening van Staatsolie betreft, vraagt Rusland zich af of dat bedrijf in zo een positie is beland dat het zijn eigen boontjes niet meer kan doppen. In 2008/2009 is onder leiding van president Ronald Venetiaan met Staatsolie een traject ingezet om Surinamers de gelegenheid te bieden mee te doen in de uitbreidings-activiteiten van de Staatsolie raffinaderij en zo ook te kunnen verdienen uit de natuurlijke hulpbronnen. De overige investeringen zouden middels bankleningen en eigen middelen gefinancierd worden. De financiering was rond nog voordat de regering-Venetiaan vertrok. Staatsolie schijnt vandaag de regering weer nodig te hebben en is zijn zelfstandigheid kennelijk kwijtgeraakt, voert Rusland aan die ook ex-minister is van Natuurlijke Hulpbronnen.

De NPS-topper zegt dat de mededeling dat meer dan 50 miljoen US dollar zal gaan naar aflossingen van de Petrocaribe deal vreemd is, omdat trekkingen uit die deal een aflossingstermijn hebben van 25 jaar tegen 1 tot 2% rente per jaar. De bilaterale overeenkomst is door Rusland namens Suriname met wijlen president Hugo Chavez van Venezuela, in 2005 getekend. "Het zal heel vreemd zijn als de regering dit bedrag zal ruilen tegen een bedrag met een looptijd van tien jaar en een rente van 9,25%. Dat is onacceptabel," beklemtoont Rusland. De oppositie heeft een openbare vergadering aangevraagd om deze uitgifte van de obligaties aan de kaak te stellen.

Advertentie