starnieuws

'Schoonmaak- en bewakingsbedrijven gediscrimineerd’

21 Oct 2016, 03:34
De bewakings- en schoonmaakbedrijven die werkzaamheden uitvoeren voor MinOWC, zijn het spuugzat dat de overheid altijd een betalingsregeling treft met andere aannemers en/of contracters zoals bushouders, leveranciers voor voeding aan arrestanten, ziekenhuispersoneel en anderen, terwijl zij bijkans 18 maanden niet voor hun geleverde diensten zijn uitbetaald.

Zodra andere aanbesteders hun stem laten horen of met acties dreigen, wordt er direct een betalingsregeling getroffen. Dit is discriminatoir gedrag vanuit de overheid om alleen met die aannemers tot een betalingsregeling te komen, terwijl de bewakings- en schoonmaakbedrijven al langer dan een jaar klagen over achterstand van betalingen.

Meerdere keren zijn er gesprekken gevoerd met de onderdirecteur Technische Diensten, de directeur van Onderwijs en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Deze gesprekken hebben tot nu toe niets opgeleverd; integendeel is de situatie juist verslechterd. Ook brieven naar de assembleevoorzitter en de president van Suriname worden niet beantwoord en wij worden niet ontvangen voor een onderhoud.

Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zou alles in het werk stellen om alle achterstallige gelden uit te betalen. We zijn nu tien maanden verder en betaling is uitgebleven. Recentelijk heeft het ministerie ons de reçu's van augustus tot en met december over het het jaar 2015 doen toekomen. De gelden van januari tot en met december 2015, m.u.v. juni en juli, zijn nog steeds niet uitbetaald. De bewakings- en schoonmaakbedrijven vinden dat je aan reçu's niets hebt, maar dat de bedragen uitbetaald moeten worden.

In december 2015 werden door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, mondeling de contracten van 2016 voor een jaar verlengd. Door het ministerie werd op 30 december 2015 wederom beloofd alle betalingsachterstanden in het eerste kwartaal van 2016 te zullen betalen en of wij nog voor een jaar de diensten konden verlenen in afwachting van een nieuwe overeenkomst. De bedrijven hebben hun nieuw contract tot op heden niet ontvangen.

De bewakings- en schoonmaakbedrijven worden door het ministerie van Onderwijs verwezen naar Financiën en omgekeerd. Zo worden wij van het kastje naar de muur gestuurd. De opdrachtgever, in deze het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, moet ervoor zorgen dat de gelden van geleverde diensten betaald worden. Nota bene: door de ontwaarding van onze Surinaamse dollars lijden de bedrijven nu veel verliezen. Reeds zijn er al een aantal bedrijven failliet gegaan. Andere betalen de arbeiders al langer dan 5 maanden halve maandsalarissen, wat natuurlijk aan de kwaliteit van de bewaking en schoonmaak gaat knagen.

De werklust en discipline valt helemaal weg bij de arbeiders. Dan nog komt bij kijken dat het Ministerie controle uitvoert en voor de afwezige bewakers niet wordt uitbetaald. De bewakingsbedrijven vragen zich af wie dat heeft gecreëerd. De overheid is 18 maanden achter met betaling en dan verwacht men nog dat wij optimaal bewakers moeten inzetten om te bewaken! Met welk geld moeten de bedrijven de salarissen uitbetalen?
De schoonmaak- en bewakingsbedrijven hebben juist de kansarmen in dienst (o.a. vaak alleenstaande moeders bij de schooonmaakbedrijven) en zij dreigen nu hun banen te verliezen.

In deze gaat het om ongeveer 1200 arbeiders, vertegenwoordigende gezinshuishoudingen van bijkans 4800 personen. De bewakings- en schoonmaakbedrijven zijn het beu om steeds in een bedelaarspositie gezet te worden als het gaat om uitbetaling.
De bedrijven komen vanwege de situatie in heel zwaar weer te verkeren, daar zij in grote liquiditeitsproblemen zijn geraakt en zo hun verplichtingen jegens de medewerkers niet of nauwelijks kunnen nakomen.
Bij de banken is hun kredietplafond reeds bereikt en zij hebben daardoor geen mogelijkheden om uit de situatie te geraken, waardoor het voortbestaan van hun bedrijf in gevaar is gekomen.

Deze situatie noopt de bedrijven tot het stopzetten van de dienstverlening aan het ministerie na 31 oktober 2016. Dit zal erin resulteren dat leerlingen en leerkrachten de leslokalen en toiletten zelf zouden moeten onderhouden en de diefstallen op de scholen aan de orde van de dag zullen zijn.

Wij en de arbeiders, die het meest lijden door de slechte betaling, voelen ons heel erg miskend, beledigd en gediscrimineerd door het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Dan nog komt bij kijken dat de overheid vaker nog aanbestedingsadvertenties in de dagbladen plaatst, terwijl aannemers nog voor maanden betaald moeten worden. De huidige aannemers die samen miljoenen Surinaamse dollars moeten ontvangen, vragen zich af hoe de overheid de nieuwe aannemers zal betalen. Of is er sprake van vriendjespolitiek?

De Bewakingsbedrijven:
Surinam Protection N.V.
USP
Na So A Fiti
Paramaribo Security
Nickerie General Contractors
Clean Up Service
Udeban Security
Srafani Security
Wienanda Security

De Schoonmaakbedrijven:
De Hulp
SGD Cleanup
Cleanex
Nickerie All Cleaning
Royce Clean Up

Advertentie