starnieuws

VN: Zwakke ontwikkeling La Niña

20 Oct 2016, 20:28

Een landbouwer verwijdert droog gras uit zijn suikerrietaanplant in de noord-Indiase staat Uttar Pradesh. (Foto: Reuters)
In de komende maanden zal een neutrale tot zwakke La Niña zich ontwikkelen en zal dit weerpatroon blijven tot het eerste kwartaal volgend jaar. Dat heeft de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de Verenigde Naties (VN) woensdag gezegd.

Bij het weerpatroon La Niña wordt het water van het zeeoppervlak afgekoeld in de tropische oostelijke en centrale delen van de Stille Oceaan. La Niña beïnvloedt neerslag en temperaturen in de tropen. Ernstige gevolgen die gekoppelde worden aan La Niña zijn droogte en overstromingen.

"Model vooruitzichten en deskundig advies toont aan dat er 50 tot 60% kans is op zwakke La Niña condities die zich vormen in het laatste kwartaal van 2016, en zullen aanhouden in het eerste kwartaal van 2017," zegt de WMO in een verklaring.
De opkomst van La Niña betekent dat er hoogstwaarschijnlijk een tegenovergestelde sterke El Niño komt. El Nino is een schadelijker weerpatroon, dat in de afgelopen maanden een ware ravage heeft aangericht aan de wereldwijde gewassen.

Advertentie