starnieuws

Hoefdraad: US$ 550 miljoen niet voor begrotingsuitgaven

20 Oct 2016, 00:01

Minister Gillmore Hoefdraad. (Foto: gov.sr)
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën antwoordt op vragen van Starnieuws dat de uitgifte van de obligatie van US$ 550 miljoen op de internationale markt, absoluut niet gebruikt wordt om lopende uitgaven van de regering te financieren. "Het hervormingsprogramma zal consequent worden uitgevoerd om vooral te voorkomen dat we niet weer in zo een situatie belanden. De bezuinigingen en efficiëntie in staatsuitgaven gaan gewoon door en inkomstenverhogende maatregelen om de staatsinkomsten te versterken ook," beklemtoont Hoefdraad.

Uit de beoogde US$500 miljoen is US$ 300 miljoen bedoeld voor Staatsolie om bestaande schulden af te lossen. Ongeveer US$ 88 miljoen gaat naar de terugbetaling van de lening bij Oppenheimer (loopt tot eind september 2017). De regering wil US$ 27 miljoen gebruiken om de 5% aandelen in Newmont Suriname (Surgold) te betalen. US$ 54 miljoen is uitgetrokken voor de schuldaflossing van de Petrocaribe olie uit Venezuela. Oppenheimer & Co en Scotia Bank, zijn de managers en beursgangbeleiders. En Wilmington Trust is de ‘trustee en paying agent’.

Het resterende bedrag van US$ 50 miljoen zal volgens Hoefdraad gebruikt worden voor het aflossen van dure leningen van Energie Bedrijven Suriname, nadat er een goede doorlichting van het bedrijf heeft plaatsgevonden. Verder ook nog het betalen van de laatste achterstanden van de overheid voor uitgaven die voor 2016 zijn gemaakt. Hierdoor kunnen de crediteuren aannemers/leveranciers van goederen en diensten ook hun schulden bij de banken aflossen, legt de minister uit.

Voordelen
De minister is tevreden over de reactie van de internationale kapitaalmarkt. Geschat was dat 10% of meer aan rente betaald zou worden. Ecuador kwam onlangs uit met 10.75 procent. Suriname is voor de eerste keer op de kapitaalmarkt, heeft geen investment grade en is een zeer onbekend land. "Wij zijn blij dat we hebben kunnen eindigen met 9.25 procent als een first timer," meent Hoefdraad.

De grootste voordelen van deze obligatie zijn volgens de minister: Staatsolie zal meer dividend vrijgeven aan de overheid. Het bedrijf zal ook in staat zijn om zijn eigen investeringen voort te kunnen zetten, en verder komt het goud (25 procent investering in Newmont Suriname) dat onderpand was bij de lening, vrij. Elk parastataal bedrijf dat via deze lening ondersteuning krijgt, komt in een leenovereenkomst met de Staat. Er komt een officiële leenovereenkomst. "De accumulatie voor het betalen van de schuld begint vanaf dag 1, zodat we nooit voor verrassingen kunnen komen te staan."

Indruk gemaakt
Het was een tof schema dat afgewerkt is, stelt de minister. Acht steden in drie continenten zijn aangedaan. "Er is duidelijkheid gegeven over het programma met het IMF, onze committering aan de hervormingen, maar er is ook aangegeven waar de verschillen zijn. De samenwerking met het IMF gaat door. Er is een uitstekende gespreksrelatie," deelt Hoefdraad mee.

Besloten is de verdere verhoging van de energietarieven te temporiseren, totdat de doorlichting van de EBS plaatsgevonden heeft, waardoor het juiste tarief bepaald kan worden. De regering gaat door met stabiliseren en hervormen van de economie. Het succesverhaal van Staatsolie maakte indruk op de investeerders. "Combinatie van de raffinaderij en de Newmont goudmijn worden gezien als game changers voor de economie."

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March