starnieuws

Mala, Museum en Parijs klimaatakkoord op Gandhi-dag

02 Oct 2016, 18:50

De ambassade van India in Paramaribo heeft samen met Surinamers een bloemenhulde gebracht aan Gandhi. (Foto: Ranu Abhelakh)
Mahatma Gandhi is vandaag op zijn geboorte dag, 147 jaar geleden, weer geroemd om zijn filosofie over vrede en geweldloosheid. De ambassade van India in Paramaribo heeft samen met Surinamers zijn geboortedag herdacht. Die valt samen met de Internationale Dag van de Vrede en Geweldloosheid. De Indiase regering greep Gandhi 'Jayanti dag' aan om een diaspora museum te openen en ratificeerde het Parijs klimaatverdrag.

Bij het Gandhi monument op de hoek van Knuffelsgracht en Heiligenweg, vertelde gastspreker VHP-parlementariër Dew Sharman in het kort over het leven Mohandas Karamchand Gandhi, de Mahatma (grote ziel). Terugblikkend naar het denken en handelen van Gandhi, haalde drie zaken aan: Satyagraha en Ahimsa (geweldloze protesten) en collectiviteit. Gandhi stelde: elke strijd kun je winnen als de vijf vingers een vuist vormen. “Mogen wij deze boodschap in deze moeilijke tijd waarin wij in Suriname verkeren meenemen. Alleen door eenheid kunnen wij grote zaken bereiken.” Sharman feliciteerde de aanwezigen met dag, dat de wereld een keer een Gandhi heeft gehad, die onze harten mag voortleven.

Directeur Sean Taylor van de Alpha Max Academy maakte in zijn toespraak een link tussen Gandhi en de Indiase nobel prijswinnaar Rabindranath Tagore. Gandhi is de ‘vader van modern onafhankelijkheidsbeweging, die vanaf 1947 door ontwikkelingslanden stroomde. Het was Tagore die Gandhi de naam Mahatma gaf en ook de titel ‘Apostel van Vrede’, memoreerde Taylor. Ook Nelson Mandela was in zijn strijd, geïnspireerd door Gandhi. Volgens Taylor hebben alle drie grote heren onderwijs hoog in het vaandel gehouden, “Education with a capital E, in other words education with a difference”.

De Indiase premier Narendra Modi verrichte de inaugurele handelingen bij het Pravasi Bharatiya Kendra, het eerste diaspora museum in New Delhi. Hij gaf aan dat hoewel Gandhi hen heeft verlaten, de roep van het volk hem terugbracht. Het museum met moderne digitale technische snufjes, vertelt het verhaal over Indiërs in diaspora verspreid over de wereld. Volgens Modi is niet alleen het aantal personen in diaspora in cijfers van belang, maar nog hun kracht. Jarenlang was er sprake van brain drain, maar dit moet nu worden gezien als brain gain. De premier gelooft dat in een tijd waarin de wereld zich wil inlaten met India, de Indiërs in diaspora kunnen helpen om het grootste obstakel ‘de vrees voor het onbekende’ te overwinnen.

Modi kondigde ook aan dat in lijn met Gandhi’s nalatenschap, India het Parijs klimaatakkoord vandaag heeft geratificeerd. Het land wil in 2030 ten minste 40% van zijn elektriciteit opwekken uit niet-fossiele bronnen. Dit geldt ook voor 175 GW hernieuwbare energie capaciteit in 2022. De Indiase premier stond ook stil bij de India-Pakistan relatie. Deze raakte verstoord na een terreuraanval op 18 september waarbij 19 Indiase militairen omkwamen.

Gandhi’s naam overstijgt de grenzen van ras, religie en nationale staten. Hij wordt wereldwijd geroemd voor zijn gepassioneerde vasthoudendheid aan de toepassing van geweldloosheid en menselijkheid als het hoogste goed. Samen met Surinaamse autoriteiten, enkele scholieren is een bloemenhulde bij het standbeeld Gandhi gebracht.

Advertentie