starnieuws

NH-conferentie over kinderrechten in de mijnbouw

26 Sep 2016, 23:02

Kinderen uit Koffiekamp aan het werk in een mijn. (Foto's: NH)
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), de Unicef en het ministerie van Justitie & Politie (Juspol) organiseren op dinsdag 27 september een conferentie over kinderrechten en het bedrijfsleven. De focus zal zijn op de mijnbouwsector. Het is de bedoeling verschillende pijnpunten aan te halen ter bewustwording van kinderrechten in deze sector.

Belangrijke stakeholders, zoals vertegenwoordigers van leefgemeenschappen uit het binnenland, vakbonden, bedrijven, overheidsministeries en unicef-vertegenwoordigers zullen deelnemen aan de bijeenkomst. De voorlichting van NH geeft aan dat praten over dit onderwerp belangrijk is, omdat wereldwijd miljoenen kinderen gevangen zitten in kinderarbeid en zo van hun jeugd, gezondheid en ontwikkeling beroofd worden.

In Suriname wordt het onderwerp “kinderarbeid” als een relatief begrip beschouwd, omdat diverse milieus en culturen dit onderwerp op hun eigen manier benaderen. In het Surinaamse binnenland wordt het werken door kinderen in de mijnen meer als een naschoolse baan beschouwd, waarmee wordt bijgedragen aan het huishouden. Dit fenomeen is bekend in verschillende dorpen waaronder Koffiekamp. De aantasting van het milieu is een bijkomende factor die kinderen ernstig treft. Ordening van de Surinaamse goudsector door een joint effort van alle betrokkenen heeft de grootste kans van slagen, zegt NH.

Recente onderzoeken van het Unicef, ILO en de Wereld Bank hebben uitgewezen dat meer dan 168 miljoen kinderen in de leeftijdsgroep van 5 – 17 jaar het slachtoffer zijn van kinderarbeid. Ongeveer 120 miljoen zijn jonger dan 14 jaar. Rond de 30 miljoen meisjes uit verschillende delen van de wereld worden geplaatst in onbetaalde baantjes, zoals huishoudelijk werk bij familieleden.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April