starnieuws

India tekent klimaatakkoord in oktober

26 Sep 2016, 11:29

De Indiase premier Narendra Modi. (Foto: Reuters)
’s Werelds derde grootste uitstoter van broeikasgassen, India, zal zich op 2 oktober officieel verplichten aan het klimaatakkoord van Parijs. De Indiase premier Narendra Modi heeft het besluit zondag bekendgemaakt.

De stap van India volgt nadat de andere grootste uitstoters van broeikasgassen in de wereld, de Verenigde Staten en China, ook hebben aangegeven het jongste klimaatakkoord te tekenen. Het besluit van deze drie landen zal hebben de inwerkingtreding van de historische overeenkomst te versnellen. Het Parijs-akkoord (COP21)over klimaatverandering is vorig jaar in december in de Franse hoofdstad aangenomen.

"Nu is de tijd rijp om het COP21 protocol te ratificeren. India zal het doen op Gandhi Jayanti op 2 oktober," heeft Modi bekendgemaakt. Op die dag wordt de geboortedag van Mahatma Gandhi, die velen zien als de vader van het moderne India, herdacht. De premier heeft gezegd dat hij de jaardag van Gandhi heeft gekozen als voorbeeld hoe te leven met een lage ecologische voetafdruk.

Cop21 verwijst naar het protocol dat de Conferentie van Partijen, zowel rijke en arme landen, verplicht om de uitstoot van koolstoffen in toom te houden. Het document wil broeikasgassen die door menselijke activiteit vrijkomen, elimineren.

Modi heeft zijn bekendmaking gedaan op de nationale vergadering van de Bharatiya Janata Partij in Kozhikode, in de zuidelijke Indiase staat Kerala. In juni had India al aangegeven dat hij dit jaar zou werken aan de toetreding tot de overeenkomst over klimaatverandering.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April