starnieuws

NPS-voorzitter: Uitspraken president hebben gevolgen

25 Sep 2016, 14:27

NPS-voorzitter Gregory Rusland
President Desi Bouterse heeft afgelopen week weer bewezen geen duidelijke signalen te geven aan de samenleving over de richting van Surinames ontwikkeling. "Het is vaker voorgekomen dat uitspraken van de president nader uitgelegd dienden te worden. Steeds wordt aangegeven dat de president verkeerd is begrepen." Dit zegt de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) op een vraag van Starnieuws.

Rusland memoreert de uitspraak van de president toen hij zei dat de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten 'zijn bundle mocht pakken en naar huis gaan'. Daarna moest de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, uitleggen dat de president het niet zo heeft bedoeld. "Wanneer de president spreekt, moet het duidelijk zijn, want uitspraken hebben niet alleen consequenties in Suriname maar ook daarbuiten. Ook zal de regering meer eenduidigheid aan de dag moeten leggen, want op de persconferentie was te zien dat de president ietwat geïrriteerd reageerde toen de vicepresident hem wilde corrigeren over de grootte van de bedragen voor de productiesector die 50% van de leningsmiddelen zou moeten omvatten en de vp aangaf dat het ging om infrastructuur," stelt Rusland.

Onduidelijkheid over IMF
In reactie op de lening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft de NPS-voorzitter aan dat er onduidelijkheid daarover bestaat. In de reactie van de regering op een artikel in de internationale pers, wordt aangegeven dat doorgegaan wordt met de multilaterale instellingen. "De vraag rijst, gaat het over de overeenkomst met het IMF? Dit omdat de regering in dezelfde verklaring aangeeft dat de maatregelen over de afbouw van subsidies aan de EBS en de aanpassing van de brandstofprijs uitgesteld worden naar 2017. Dit is tegen de afspraken met het IMF en we zijn natuurlijk benieuwd hoe het Fonds hierop zal reageren," merkt Rusland op.

De NPS-voorzitter concludeert dat de regering, ondersteund door de coalitie in DNA, een overeenkomst is aangegaan met het IMF, zonder dat men goed heeft bestudeerd wat de consequenties voor ons volk zijn. "Dit ondanks waarschuwingen van de oppositie en zeker de NPS. Om nu na vier maanden erachter te komen dat het IMF koel en berekenend is, is een kwalijke zaak omdat wij gewoon moeten weten welke afspraken wij maken en moeten leren dat afspraken, afspraken zijn, ook in dit geval met bankinstellingen op international niveau."

Advertentie