starnieuws

Werknemers wachten op heffingskorting loonbelasting

26 Sep 2016, 05:56

Vakbondsleider Robby Berenstein
Werknemers in de particuliere sector wachten op de heffingskorting op het loon. Dat Staatsbesluit is nog niet uit. De verruiming op de heffing van belasting op vakantiegeld en gratificatie is uit. De korting op inkomstenbelasting voor bedrijven (inkomstenbelasting) is intussen ook van kracht. "Maar wij wachten op de heffingskorting voor de werknemers, op de loonbelasting," zegt vakbondsleider Robby Berenstein, voorzitter van C-47 in gesprek met Starnieuws.

De Staatsbesluiten nummer 118 en 120 zijn uit. In deze reeks ontbreekt no 119. Dat is vermoedelijk het Staatsbesluit waarin de korting voor loontrekkers wordt geregeld. "Met de regering is de vakbeweging overeengekomen dat belastingverlichtende maatregelen moeten komen voor loontrekkers. Dit is nodig om de koopkracht te versterken," voert Berenstein aan. De ambtenaren hebben de heffingskorting wel al ontvangen, maar het Staatsbesluit is nodig voor de particuliere sector.

Volgens de vakbondsleider moet de heffingskorting op de loonbelasting terugwerken tot 1 maart 2016. Verwacht werd dat samen met de twee andere belastingverlichtende maatregelen ook deze kwestie in orde zou komen. "De regering heeft ons niet gezegd waarom dat Staatsbesluit is uitgebleven," zegt Berenstein, die ook coördinator is van de Raad van Vakcentrales in Suriname. Hij merkt op dat de werknemers juist deze maand extra uitgaven hebben om schoolspullen aan te schaffen voor hun kinderen. Het valt Berenstein ook op dat in de nota van toelichting de regering geen melding van maakt dat deze maatregelen genomen zijn op basis van voorstellen gedaan door de vakbeweging en het bedrijfsleven.

U kunt de twee Staatsbesluiten hier downloaden.
pdf-icon.gif Staatsbesluit_LB_inzake_KB_Vak_en_grat_toeslag_.pdf     pdf-icon.gif Staatsbesluit_verhoging_heffingskorting_IB.pdf    

Advertentie